Skogsbruk Opinion

Ledarsticket:
Uppdaterade kolsänkor …

Efter ett par veckors väntan kom institutet för naturresurser Luke ut med en uppdatering av de beräknade jämförelsenivåerna för Finlands kolsänka under perioden 2021–2025.
Av någon anledning fick inte uppdateringen tillnärmelsevis samma publicitet som då uppgifter gav vid handen att de tidigare jämförelsenivåerna var för optimistiska. Det hände för några veckor sedan.

De tidigare optimistiska jämförelsenivåerna berodde av allt att döma på att mängden förnyelsemogen skog i Lukes beräkningar inte stämde överens med de mängder som kom fram i riksskogstaxeringen för åren 2009–2013.

Med säkerhet kan man inte säga något ännu, därtill är beräkningarna och procedurerna bakom dem alltför komplicerade – utan att vara speciellt exakta. Nu har Luke i alla fall kommit fram till ett minus för oss på 3 miljoner koldioxidekvivalenter jämfört med de tidigare beräkningarna.

Det skulle betyda att vi borde sänka våra avverkningsambitioner något, åtminstone under en tid. Det är dock inget slutgiltigt besked, vi väntar ännu på vad EU-kommissionen har att säga i frågan, en kommentar därifrån torde just vara på kommande.

Vi vet dock att virkesreserven i våra skogar fortsätter att öka, det gör den så länge tillväxten är större än vad vi tar ut från skogen. Ju mer vi kan använda skogens resurser för att tillverka varaktiga produkter, desto mer ökar dessutom kolsänkan. Vi kan och bör öka förädlingen av träprodukter kännbart.

Vi har också potential att öka tillväxten ytterligare i skogarna genom att satsa på mer förädling samt mer systematisk vård av plantskog och ungskog.

Finland ska ännu komma med svar efter att kommissionen kommit med sina kommentarer.

Kommissionen kommer i alla fall med sina slutgiltiga jämförelsenivåer först nästa år. Det hinner med andra ord hända ett och annat före det. MG