Jordbruk SLC Opinion

Ledarsticket: Regeringsmedverkan
behövs för landsbygden

Riksdagsvalet är över och fastän Niclas Sjöskog inte blev invald kan man väl påstå att resultatet blev lyckat för den finlandssvenska landsbygden. Riksdagen hyser nu tre SLC-medlemmar, valda för Svenska folkpartiet. Det torde åtminstone räcka för att kunna få säte i de viktigaste utskotten för landsbygden.

Fastän socialdemokraterna nu blev största parti kunde de ärligt talat ha gjort bättre ifrån sig. Nu fick sannfinländarna en alltför stor del av de riksdagsplatser som kunde ha kommit till nytta i ett kommande regeringssamarbete. Bland orsakerna kan man givetvis räkna att sannfinländarna vågade säga ifrån när det gäller klimatdebatten, som i det närmaste fick hysteriska drag inför valet. Men partiet red nog också på de aktuella sexualbrotten i Uleåborg. Det var när de här fallen blev kända som sannfinländarnas kräftgång började vända.

I vilket fall som helst så räknar ordföranden Jussi Halla-aho med att fortsätta i EU-parlamentet till början av juli, vilket i praktiken torde inge lite hopp om regeringsförhandlingar utan det partiets medverkan.

När det gäller den finlandssvenska landsbygdens inflytande är regeringsmedverkan emellertid nödvändig. Det gäller i synnerhet under den här riksdagsperioden då bland annat EU:s gemensamma jordbrukspolitik förnyas. Redan av den orsaken bör också SFP göra sitt yttersta för att kunna påverka inne i regeringen, inte utanför. – MG