Opinion

Ledarsticket:
Regeringen jobbar på att
kompensera kostnadsökningen

Enligt uppgift jobbar regeringen som bäst på ett stödpaket till bönderna som ska kompensera för den oerhört kraftiga ökning som skett i producenternas produktionskostnader under den senaste 1,5-årsperioden. EU-kommissionen har i det här läget entydigt signalerat att eventuella stödåtgärder till bönderna i medlemsländerna måste komma från nationellt håll.

Priset på handelsgödsel har stigit med 95 procent och motorbrännoljan med 70 procent under den nämnda tidsperioden. Visst, de högre spannmålspriserna kompenserar, men inte fullt ut och i stora delar av Finland har man dessutom ett dåligt skördeår bakom sig.

Det är kämpigt oberoende av produktionsinriktning, men speciellt husdjursproducenterna verkar sitta i någonting av en rävsax. Priset på foderkorn har under samma tid stigit med 84 procent. Att producera en liter mjölk kostar enligt ProAgria 53 cent per liter för tillfället när det som producenten på C-området får i slutändan ligger på ungefär 50-51 cent per liter, mjölkstödet inkluderat.

Ett stödpaket torde kunna vara klart redan inom 1-2 veckor då det bland regeringspartierna lär finnas ett utbrett samförstånd om att ett sådant behövs. Av regeringspartierna vill dock knappast De gröna och Vänsterförbundet se stödformer där man direkt stöder eller kompenserar fossila bränslen, men vi får se vad de kan gå med på i en skarp förhandlingssituation.

Det är hur som helst inte realistiskt att tro att ett stödpaket utgör mer än ett plåster på såret, ett förband som i bästa fall kan stoppa det akuta blodflödet.

Energi- och bränslepriserna är ändå det ställe där skon klämmer också i ett större sammanhang och Centern lär sannolikt kräva någon slags kompensation för de högre bränslepriserna, också till andra än lantbrukare.