Opinion

Ledarsticket:
Quo vadis HK(Scan)?

1998, för drygt 25 år sedan gick HKScan, det vill säga dåvarande HK Ruokatalo, in på en internationell väg genom att köpa upp den största köttförädlaren i Baltikum, Rakvere. Efter det följde en lång rad med förvärv och företagsköp. I Baltikum, Polen, Sverige och Danmark. Men nu ser HKScan ut att igen gå i motsatt riktning.

2007 förklarade dåvarande VD:n Kai Seikku med emfas att HKScan blivit ett ”multi-inhemskt” bolag. Siktet var inställt på hela Nordeuropa. 2006 hade man precis förvärvat det volymmässigt stora Scan i Sverige, som ju efter det kom att ingå i bolagets namn. Det var också senast med Scan-affären som man på allvar blev ett internationellt livsmedelsbolag. Av bolagets omsättning kom efter det enbart en tredjedel från Finland. Sverige ensamt stod för över hälften av omsättningen.

2014 sålde HKScan sin andel i polska Sokolow till danskarna och med det började man sälja av verksamhet. 2023 sålde man först hela det baltiska affärsområdet till esterna och sedan, helt i slutet av året, meddelade man att man säljer det svenska affärsområdet till svenska Lantmännen. Nu har man alltså sålt merparten av de företag och verksamheter man skaffat i andra länder. Tillbaka till ruta ett alltså.

HKScans resultat har varit blygsamt en längre tid och ur placerarens synvinkel är bolaget ingen vidare investering. Nu borde man definitivt satsa på att få kärnverksamheten i skick. 2010 började jag följa med flera av de inhemska bolagen med lantbrukskoppling, inte minst kötthusen HKScan och Atria. Då gick HKScan bättre medan Atria hade svårt att få det att gå runt.

För Atria var det framför allt satsningarna i Ryssland som var oberäkneliga och slukade massor med pengar. Men en längre tid har det redan varit tvärt om, Atria har gått i varje fall hyggligt medan HKScan kämpar för att hållas vid liv. Kvar blir HKScan nu med den finska och danska verksamheten. Hur ska det gå i framtiden? Kommer man att fortsätta med den nu slimmade verksamheten eller får vi snart se ytterligare företagsaffärer eller fusioner som förändrar framtiden för kötthuset? Vart går du HK(Scan)?