Opinion

Ledarsticket:
Osannolikt att regeringen
faller nästa vecka

När riksdagen inleder sitt arbete nästa vecka så gör den det med i varje fall två förtroendeomröstningar och det gäller ministrarna Purra och Rydman. Nu ser det väl ut som om alla regeringspartiers ledamöter kommer att rösta för ministrarnas förtroende, eventuellt med undantag för någon enskild ledamot. Hur som helst kommer det ändå med marginal att räcka till för att ge fortsatt förtroende för ministrarna.

På onsdagskvällen hade statsminister Petteri Orpo (Saml) bjudit in journalister till statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo och där kunde han stolt berätta att de fyra regeringspartierna några timmar tidigare kommit överens om ett meddelande som tar avstånd från alla former av rasism. Orpo, undervisningsminister Anna-Maja Henriksson (SFP), finansminister Riikka Purra (Sannf) och jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (KD) satte sig alltså på onsdagen ner för räta ut de sista kvarstående frågetecknen i antirasismmeddelandet (meddelandet om likabehandling).

Förhandlingarna har varit utdragna och ännu på tisdagen rapporterade Iltalehti att tolkningen av ordet hatretorik och dess bekämpning var en punkt som Sannfinländarna och SFP såg olika på. Redan direkt efter SFP:s sommarmöte på Åland, där Svenska riksdagsgruppen symboliskt nog låste in sig på den gamla lotsstationen på Kobba klintar för att ta ut en ny kurs, såg det ut som att SFP trots sommarens skandaler och tillhörande skriverier inte skulle rösta för misstroende mot regeringen.

Anna-Maja Henriksson kunde sent på onsdagen bekräfta för medierna att så är fallet. Hon kommer att rekommendera för Svenska riksdagsgruppen att man omfattar meddelandet om antirasism och fortsätter att medverka i regeringen.

Makten finns i regeringen och där vill SFP vara med, det är ingen överraskning. Eftersom SFP:s väljarstöd är så otroligt stabilt i riksdagsval så har partiet inget att vinna på att inte medverka i regeringen. Och just den här gången lockar Petteri Orpo med speciellt saftiga morötter som omfattar bland annat 2,5 ministerposter. Det ska vara mycket till för att äventyra det.