Opinion

Ledaren:
Mjölkpriserna sänks och
trycket på kostnadssidan
är överhängande

Enligt uppgift kommer Valios anskaffningsandelslag från och med början av september att sänka producentpriset på mjölk med fyra cent, vilket skulle innebära ett literpris på 48 cent. I Finland låg literpriset i juli på 51,60 cent. Den inhemska mjölkproduktionen låg i juli på 183 miljoner liter, vilket är aningen mer än i fjol. Sedan årsskiftet har ändå produktionen legat en procentenhet lägre än under motsvarande period ifjol.

Finland följer därmed den europeiska trenden av sjunkande mjölkpriser för producenterna. Från en toppnotering på upp till 58,3 cent i december 2022 har mjölkpriset rasat i EU och enbart sedan årsskiftet med omkring 15 procent. Sedan dess har också den volymmässiga ökningen i mjölkproduktionen saktat av och utbetalningarna till mjölkproducenterna sjunkit.

I Tyskland ligger utbetalningarna på 42 cent och i Nederländerna på 43,23 cent medan genomsnittspriset i EU går på 44,12 cent. Också nordiska Arla rapporterar om sänkta mjölkpriser för sina bönder. Samtidigt har Global Dairy Trade-noteringen fallit till den lägsta nivån på fem år, närmast på grund av avtagande efterfrågan i Kina. 

Det är stort slag för de finländska mjölkproducenterna att producentpriset sjunker så mycket som fyra cent, det handlar trots allt om ett nästan åttaprocentigt bortfall från bruttoinkomsten. Första sänkningen kom redan i våras och nu kommer den andra, vilket i och för sig var väntat eftersom priset också sjunkit i Europa. Den finska marknaden följer i regel världsmarknaden med fördröjning.

Mjölkpriset i Finland var historiskt högt 2022, men kostnadssidan följde efter, precis som för det övriga lantbruket. Elen och fodret har visserligen kommit ner en del i pris, men som sådan har fjolårets kostnadsnivå kvarblivit. Såväl bränsle som räntor ligger på en hög nivå för tillfället. Investeringskostnaderna är alltjämt mycket höga när det kommer till såväl byggande som maskiner.

Mjölkgårdarna blir större och färre. Under det senaste året har antalet gårdar sjunkit från 4.731 till 4.328. Det här är ett uttryck för den trend som vi sett i Finland under de senaste decennierna, men under de allra senaste åren har kanske takten accelererat en del.

Trycket på kostnadssidan inom mjölkproduktionen är högt och det som oroar mest på längre sikt. På en mjölkgård finns det dagligen en hel del löpande utgifter som kräver täckning och det blir förstås svårare att täcka dessa med sjunkande producentpriser. Mjölkproduktionen har traditionellt varit motorn i det finländska lantbruket. Nu växer hotbilden mot den ytterligare.