Opinion

Ledarsticket:
Nästa jordbruksminister
kan vara en sannfinländare

Regeringsförhandlingarna har redan börjat i kulisserna och regeringssonderaren Petteri Orpo från Samlingspartiet har skickat sina frågor till de övriga partierna. Som man frågar får man svar heter det och det gäller också regeringsförhandlingarna. Det finns väl några realistiska alternativ men det mest sannolika är en så kallad sannborgerlig regering (Perusporvarihallitus).

Redan på valnatten sade Petteri Orpo att det finns två viktiga saker för en regeringsmedverkan; det ena att Finland ska vara en aktiv EU-medlem och det andra att vi måste tackla klimatförändringen på konstruktivt sätt. Två svårhanterliga frågor för särskilt Sannfinländarna och troligtvis ett sätt av Petteri Orpo att sätta press på dem.

I en sannborgerlig regering skulle förutom dessa två partier också ingå Sfp och Kd. Sfp och Svenska riksdagsgruppen kan med sina 9+1 mandat komma att få en slags vågmästarroll.

Till vem går då jord- och skogsbruksministerportföljen? Kd kommer med sina 5 mandat att få en ministerportfölj och när de bara får en portfölj lär det knappast bli jord- och skogbruksministerportföljen. Sfp vill säkert ha två portföljer men knappast just den. Det finns inga lagrar att skörda med att vara jord- och skogsbruksminister.

Då står Samlingspartiet och Sannfinländarna kvar. Inom båda partierna finns jordbrukskunnande och det är lätt att komma ihåg samlingspartisten Jari Koskinen som var jord- och skogsbruksminister i två olika regeringar. Men Samlingspartiet prioriterar ändå gärna andra ministerportföljer så på något sätt misstänker jag att sannolikheten är stor för att vi kan komma att få se den första sannfinländska jord- och skogsbruksministern någonsin.