EU Opinion

Ledarsticket:
Misslyckat kommissionärsval?

Det gick inte alls vägen för den polska kandidaten till posten som ny lantbrukskommissionär, Janusz Wojciechowski, under utfrågningen i EU-parlamentets jordbruksutskott.
Den konservativa, den socialdemokratiska och den liberala gruppen, vill nu ha en runda med kandidatens skriftliga svar på centrala frågor. Det är rent av möjligt att det blir en ny utfrågning av kandidaten.

Det var främst kandidatens velande och mycket allmänt hållna svar som inte övertygade parlamentets jordbruksutskott. Sådant inger inte förtroende inför de svåra förhandlingarna om den kommande gemensamma jordbrukspolitiken.

Det torde vara den nya ordföranden för EU-kommissionen Ursula von der Leyen som har lanserat idén om en jordbrukskommissionär från Polen. Det är emellertid inte säkert att Janusz Wojciechowski lyckas övertyga parlamentet efter den skriftliga rundan eller en eventuell ny utfrågning.

Parlamentet kan inte fatta beslut om enskilda kandidater utan godkänner eller förkastar hela kommissionen. Det har dock varit praxis att länderna vaskar fram nya kandidater. Vem månne Polen i så fall skulle kunna komma upp med?

Eller måste kommissionsordföranden tänka om? Den förmågan lär inte höra till hennes främsta. – MG