Opinion

Ledarsticket:
Kvaliteten lider på spannmålen

På grund av de senaste veckornas regn lider nu kvaliteten på spannmålen. I Österbotten har det regnat redan i flera veckors tid, men också inom landskapet finns det stora lokala variationer.

På vissa platser har skurarna varit verkligt omfattande. De som kunnat tröska och torka har noterat rätt så långa torkningstider. Fortfarande är det oklart om det faktiskt blir torrare väder i Österbotten nu.

I Nyland och Åboland är det framför allt nederbörden som kommit under de senaste två veckorna som försämrat kvaliteten. Det kom rejäla skyfall längs med hela sydkusten i början av förra veckan, också på Åland, men de gjorde mest skada på Kimitoön, i västra Nyland och i de östligare delarna av Nyland.

På många ställen har spannmålen lagt sig och ogräset – till exempel gråbo, våtarv, kvickrot och tistel - har sedan grott igenom. Själva tröskandet blir säkerligen utmanande och hur det går med torkandet beror långt på de kommande veckornas väder.

Den senaste veckan har man samtidigt kunnat märka att spannmålen på åkern torkat upp rätt så snabbt med soligt och blåsigt väder.