Opinion

Ledarsticket:
Haavisto och Stubb
bytte plats i täten – tempot
ökar i presidentvalkampanjen

På onsdagen offentliggjordes Yles senaste opinionsundersökning om presidentvalet nästa år. Om en andra omgång gick av stapeln just nu skulle Alexander Stubb få 55 procent av rösterna mot Pekka Haavisto med 45 procent. Därmed har Stubb gått om Haavisto som länge var den givna förhandsfavoriten.

På onsdagen nyöppnade Stubb sin kampanj med sina välkända tre poänger. Poängerna var tydligt genomtänkta för att tilltala väljare över hela partifältet. Samtidigt som han talade om ett öppet internationellt Finland som arbetar för fred så krävde han kraftiga satsningar på försvaret. Stubb har också målmedvetet hanterat risker gällande sådant som han sagt eller gjort i sitt förflutna. Redan i början av sin kampanj erkände han misstag i sina tidigare analyser av Ryssland, vilket tagit udden av exempelvis Jussi Halla-ahos kritik om blåögdhet.

Så sent som i våras var Pekka Haavisto den klara förhandsfavoriten. Nu verkar det förändras. Det inledningsvis starka stödet för Haavisto var inte heller testat i skarpt läge. Några veckor efter att Stubb annonserat sin kandidatur under sensommaren började opinionsmätningarna visa på två problem för Haavisto. Dels att de två tävlar om samma liberalt sinnade väljare, dels att Haavisto dras med en stämpel som vänsterkandidat.

Den stora majoriteten av Haavistos väljarstöd finns i grupper som i vanliga fall röstar på De Gröna, SDP och Vänsterförbundet. Med de väljarna vinner han trots allt inte valet och det här är Haavisto fullt medveten om. Därför ser man nu olika utspel i borgerlig riktning av Haavisto, till exempel intervjuer med finansmannen Björn Wahlroos.

Sammantaget kan man konstatera att Stubb just nu har större trovärdighet som en kandidat för hela folket. Eller bättre tilltal, storytelling och valkampanj, som säkert är viktigt när de flesta finländare ändå tycker lika om utrikespolitiken. Att Stubb drar ifrån bland manliga väljare på landsbygden kanske Haavisto ännu kan acceptera. Men att också allt fler socialdemokratiska väljare uppger att de skulle rösta på Stubb är svårare.

Om Pekka Haavisto ska ha en chans över Stubb måste han få grepp om de borgerliga väljarna utan att förlora vänsterväljare. I en andra omgång kan det bli de sannfinländska väljarna som avgör det hela. De är knappast speciellt förtjusta i liberale och internationelle Stubb heller, men de kan antagligen inte alls tänka sig att rösta på Haavisto.