Opinion

Ledarsticket:
Det verkar ljusna
på kostnadsfronten

I år har det nya året under de första trevande dagarna bjudit på flera positiva överraskningar med tanke på jordbrukets kostnadsbörda.

Yara öppnade året genom att sänka sina gödselpriser med omkring 200 euro per ton. Att en så kraftig sänkning gjordes på en gång så här genast efter årsskiftet tyder på att det redan ett tag funnits manöverutrymme för sänkningar. Bolaget väntade tydligen ut de jordbrukare som ville göra sina gödselinköp på fjolårets sida.

Gödselpriserna ligger nu ungefär på samma nivå som de var då gödselåret öppnades sommaren 2022. Kostnaden för att tillverka konstgödsel beror i hög grad på naturgaspriserna och de är nu på sin lägsta nivå sedan hösten 2021.

Senaste vecka var priset på naturgas i det kontinentala Europa ner under 70 euro per MWh, att jämföra med en pristopp på närmare 350 euro per MWh i augusti 2022. Råvaran för fosforgödsel, DAP, har också sjunkit i pris. I december låg priset på 625 dollar per ton, jämfört med över 900 dollar senaste april.

Det är inte bara gödseln som blivit billigare. Oljepriset är har också gått nedåt och brännoljan kan nu köpas för under 1,5 euro per liter. Det är ännu betydligt högre än vad vi betalade för ett par år sedan, men som sagt riktningen är den rätta.

Samma trend gäller för elpriset – det går neråt. En mildare vinter än väntat i Europa och fyllda gaslager har gett lägre priser på kontinenten, vilket också avspeglas på den nordiska elmarknaden. Lägg till att Olkiluoto 3 har varit i provdrift och att vindkraften slagit produktionsrekord här i vårt land. Resultatet är att börselen varit rekordbillig i början av året – priserna har rentav varit negativa några nätter.

Det är ändå kanske bäst att inte ännu jubla alltför mycket kring de låga elpriserna och den goda tillgången på el. Nu står Olkiluoto 3 i en månad och kommer det ett kraftigt högtryck med sträng kyla och svag vind kan det bli kärvt med elförsörjningen. Hotbilderna kring elektriciteten minskar emellertid ju högre vårsolen stiger på himlen.

Så kanske det är läge för att för en gångs skull se lite positivt på framtiden – dessutom har regeringen aviserat att ett el- och gödselstöd är på kommande.