Opinion

Ledarstick:
Bättre bredband på
landsbygden – hur ska det gå?

Finland kommer på nästsista plats bland medlemsländerna i en EU-jämförelse för 2018 gällande möjlighet till fast bredbandsförbindelse. Bara Bulgarien har sämre fasta bredbandsförbindelser än vi. 58,3 procent av de finländska hushållen har möjlighet till fast bredbandsförbindelse. Det här blir ett landsbygdsproblem i och med att största delen av de här hushållen givetvis ligger i städer eller andra tätorter. Där är det lönsamt för operatörerna att bygga och upprätthålla infrastruktur för högeffektivt bredband.

Däremot är Finland långt framme i klassen då det gäller lösningar för mobilt bredband. Det är ändå inte samma sak som fast bredband med till exempel optisk fiber. Det mobila bredbandet kan beroende på det geografiska läget fungera helt okej eller till och med bra så länge mängden användare är få, men så fort användarna ökar i antal blir det långsammare. Allra senast brukar det här ske efter arbets- och skoldagens slut. I framtiden kommer dessutom TV-tittandet, oavsett via vilken burk det sker, oavsett om burken är dum eller smart, stor eller liten, att belasta just bredbandet allt mer.

Kanske har statsmakten i Finland alltför fritt låtit operatörerna sköta det hela som de behagar. Och det är förstås dålig affärsverksamhet för operatörerna att investera i optisk fiber där användarna är få eller att ens upprätthålla den existerande bredbandstekniken som baserar sig på de gamla telefonledningarna av koppar. Därför uppmanar operatörerna allt oftare användarna på landsbygden att gå över till mobilt bredband. Till sist får man ett brev hem där det meddelas om att tekniken avvecklas och abonnemanget avslutas. Så har skett i Solf i Korsholm den här sommaren och så sker det runt om i landet med jämna mellanrum. I regeringen Rinnes rätt så färska regeringsprogram finns ändå skrivningar om bättre bredband på landsbygden och nu är det snarast upp till bevis. Om några dagar inleds arbetet med den nya regeringens första budget.

På landsbygden, där det är långa avstånd till servicen som i regel finns inne i staden, borde ju rimligtvis ett fungerande, effektivt och driftssäkert bredband vara av ännu större vikt. Där kan bredbandet erbjuda ens lite av en fungerande service och infrastruktur. För att arbetsmöjligheter ska finnas och för att det överhuvudtaget ska bo människor där i framtiden.