Leasing Krister Hilden
Det som många ser som en fördel med leasing är att man inte behöver binda kapital i samma utsträckning som vid ett regelrätt köp, säger ekonomirådgivare Krister Hildén vid ProAgria NSL. ARKIVFOTO
Maskin & teknik

Leasing som finansieringsform
har kommit för att stanna

Leasing har blivit vanligare också när det gäller traktorer och lantbruksmaskiner. Leasingföretagen har i allt högre grad börjat rikta sin marknadsföring också till lantbrukare.

Krister Hildén är ekonomirådgivare vid ProAgria NSL.

– Det som många ser som en fördel med leasing är att man inte behöver binda kapital i samma utsträckning som vid ett regelrätt köp. Och dessutom behöver man inte säkerheter som kanske annars är fallet, till exempel vid finansiering med banklån.

I lantbrukarens bokföring och ekonomi behandlas leasing och övriga maskinanskaffningar på olika sätt.

– Betalar man med egna pengar, med ett banklån eller genom avbetalning så är det en maskinanskaffning och behandlas som sådan och kommer in som en del av ditt maskinkapital. Om du leasar en maskin behandlas det igen som en löpande utgift som är direkt avdragbar i din beskattning. Där ingår förstås också moms (24 %) som också behandlas löpande.

Leasade maskiner ingår självfallet inte heller i lantbrukarens balansräkning. Hildén framhåller också en annan aspekt:

– Om du har råd att betala med egna pengar så är ju en maskinanskaffning en engångsutgift och bidrar som maskinkapital dessutom till nettoförmögenheten.

Avslutningsvis uppmärksammar Krister Hildén ändå ett viktigt faktum:

– I största allmänhet tenderar ändå leasing att bli totalt sett dyrare för användaren, säger han.

Leasing oavsett typ av maskin och ålder

Suomi Leasing Oy i Esbo är ett företag inom leasingbranschen som sysslar med finansieringsleasing. Timo Leinonen är styrelseordförande vid Suomi Leasing Oy. Företaget erbjuder leasing för 12-72 månader.

– För oss har traktormärke och -modell ingen betydelse. En sak som gör att vi skiljer oss från andra företag inom den här branschen är att vi kan leasa hur gamla maskiner som helst. Nyligen ordnade vi leasingfinansiering för en Valmet från 1977, säger han.

Företaget tillämpar heller inga öppningsavgifter, hanteringsavgifter eller faktureringstillägg. Hos Suomi-leasing går leasingobjektet för inlösning till kunden.

– Det är vårt sätt att sköta det här. Vi bedriver den här typens finansieringsleasing och inte till exempel serviceleasing. Med vårt arrangemang tar kunden hand om maskinen, underhåller och reparerar maskinen som om den vore kundens egen, också under pågående leasingperiod, säger han.

Däremot har Suomi Leasing Oy för en tid sedan lanserat en ny produkt som är en form av användarkapitallån (på finska käyttöpääomalaina).

– Det har funnits ett uppdämt behov för en sådan här produkt. Inom ramen för vår produkt kan man låna 300.000 euro utan säkerheter och upp till 2 miljoner euro med säkerheter, säger han.

All slags maskiner, också från utlandet

Pasi Järvi är affärsområdeschef vid Järvileasing i Borgå.

– Finansieringsleasing är den vanligaste tjänsten vi erbjuder till lantbruksföretagare och det som helt enkelt efterfrågas. Pengar är speciellt dyra för företagare just nu.

På Järvileasing upplever man att branschen växer.

– För lantbrukare och de gröna näringarnas företagare leasar vi egentligen alla möjliga maskiner. Det handlar om traktorer, skördetröskor, skogsmaskiner, mindre grävmaskiner, hjullastare, kompaktlastare och teleskoplastare, säger han.

Allt mera lantbruksmaskiner kommer ändå från utlandet, såväl nya som begagnade.

– En stor förändring för oss, kanske i och med coronapandemin, har varit att allt fler av de maskiner som vi finansierar inom jord- och skogsbruksbranschen samt jordbyggnadsbranschen kommer från utlandet, i regel från EU-länder eller europeiska länder. Trots att de sedan ska användas av finska företag här hemma i Finland, säger Järvi.