Prec Okt23 1
Det gäller att inte nudda, än mindre köra över, banutmärkningen för att undvika felpoäng.
Livet på landet

Larsmo-Pedersöre 4H
utmärkte sig i traktorprecision

När de Finlandssvenska Mästerskapen i traktorprecision för 4H-unga 2023 ordnades senaste vecka, gick fem av de sex bästa placeringarna – bägge klasser sammanräknade – till unga förare från Larsmo-Pedersöre 4H. Vinnare i den yngre klassen blev Jonathan Ahlskog från redan nämnda förening, medan Joel Norrbygård från Botnia 4H tog hem segern i den äldre.

Dimman låg till en början tät över nejden när finalisterna i årets traktorprecisionsmästerskap möttes för drabbning på Häggbacka Lantbruk i Såka, Karleby, senaste vecka. Fastän tävlingen numera välkomnar deltagare från hela Svenskfinland kvarstår faktum; alla 23 tävlande var österbottningar.

Som arrangör fungerade Botnia 4H i samarbete med Karleby Lantmannagille och lokala 4H-föreningar. Mona Ahlsved, Botnia 4H:s verksamhetsledare, gick inledningsvis igenom dagens bana med de tävlande som delades in i två klasser – 15 år och yngre samt 16 år och äldre.

Att tävla i traktorprecision går ut på att man med traktor och släp tar sig igenom en bana där man utför olika moment på kortast möjliga tid. För varje 2 sekunder får man 1 tidspoäng. Vid beröring av banans utmärkning eller om traktorns bakhjul rör vid kärrans bom får man 10 felpoäng liksom ifall man nuddar elrören som utmärker banan. Och kör man över banutmärkningen rasslar det in 30 felpoäng. sVinner gör den som får minst summa poäng.

Mona Ahlsved och Jan-Peter Brunell hade lagt den korta, men effektiva och utmanande banan som tydligt skiljde agnarna från vetet. Det handlade främst om att köra in ekipaget både framåt och bakåt i olika portar och däremellan backa sig igenom en stor del av banan som gick in en halvcirkel.

Tävlingstraktorn var en fyrcylindrig Claas som sades vara lätt att manövrera.

Prec Okt23 2
Alvin Krook och Linus Teir från Närpes 4H tävlade i den yngre klassen. De tyckte likt många andra finalister att tävlingsbanan var svår och snäv.

Får inte vara för lätt

Linus Teir och Alvin Krook från Närpes 4H var två av de tävlande i den yngre klassen. De hade tagit sig till final via den lokala uttagningen i hemkommunen. Även i Vörå, Bennäs och Kronoby har det hållits uttagningstävlingar under hösten.

Varken Linus eller Alvin upplevde uttagningstävlingen som speciellt svår, men Linus tyckte redan innan han tävlade att finalbanan verkade svår. Och motståndet norrifrån är också känt för att vara tufft.

Körövning får pojkarna när de hjälper till med arbetet hemma på gården i Yttermark respektive Kalax och Linus berättar att han också tränat på en bana han själv gjort.

Efter att de kört sitt tävlingsvarv konstaterade pojkarna kort och aningen besviket: ”Allt var svårt!”.

Prec Okt23 3
Hebbe Albäck mäter avståndet mellan släpkärra och stallvägg i tävlingens sista moment som gick ut på att i en enda rörelse backa in i stallet.

Jan-Peter Brunell som har lång erfarenhet av att planera tävlingsbanor för traktorprecisionstävlingar utgår från att tävlingsdeltagarna är duktiga eftersom de har tagit sig till final.

– Det här är bond- eller entreprenörspojkar som kan köra traktor och en finalbana får inte vara alltför lätt, säger han.

Att banan lades uppe på den asfalterade gårdsplanen mellan ladugård och uthus istället för nere på åkern där svängrummet kunde ha varit större berodde på att åkrarna var för blöta. Det skulle ha blivit orättvist för dem som kom senare i startfältet, eftersom åkern skulle ha blivit allt lerigare och spårigare ju fler som körde.

Brunell förklarar att dagens bana var gjord för att köras igenom sakta och att det var viktigt för deltagarna att vara uppmärksamma på upplägget redan vid genomgången.

– På den här banan måste man tänka ut på förhand hur man ska köra svängarna så att man har rätt riktning på ekipaget mellan de olika momenten, förklarar han. Visst! Det är begränsat med utrymme, men å andra sidan är det så här det ser ut på en vanlig österbottnisk bondgård.

Prec Okt23 4
I den yngre klassen tog Larsmo-Pedersöre 4H hem de tre första placeringarna. Tobias Söderman (2), Jonathan Ahlskog (1) och Casper Flinck (3).

Få felfria förare

Endast två förare, Jonathan Ahlskog och Joel Norrbygård som segrade i respektive klass, lyckades köra felfritt genom banan.

I klassen 15 år och yngre deltog 19 förare. Deltagarnas körtid varierade mellan 2.29 och 11.26 och felpoängen mellan 0 och 710, medan den totala poängsumman var som bäst 86 och som sämst 1053. Två tävlande avbröt.

Prec Okt23 5
Topp tre i klassen 16 år och äldre. Saku Mård (2) och William Isakas (3) från Larsmo-Pedersöre 4H samt Joel Norrbygård (1) från Botnia 4H.

I den äldre gruppen, 16 år och uppåt, tävlade fyra förare. Här varierade körtiden mellan 2.43 och 7.34, medan felpoängen rörde sig mellan -10 och 230 och den totala summan av poängen mellan 74 och 457.

Årets version av Finlandssvenska Mästerskapen i traktorprecision för 4H-unga lockade bra med publik och Michael Hägg, ordförande för Karleby Lantmannagille, som tillsammans med Linda Kvist hade upplåtit sin gård, Häggbacka Lantbruk, för tävlingsarrangemangen var nöjd med dagen.

– Tävlingen tillför ett intresse för jordbruket och det är roligt att så många ungdomar har varit med och tävlat här idag, summerar Hägg.

Prec Okt23 6
Arrangörer och tävlingsvärdar. Michael Hägg, ordförande för Karleby Lantmannagille, och Linda Kvist hade upplåtit sin gård för traktorprecisionstävlingen. Mona Ahlsved fungerar som verksamhetsledare för Botnia 4H.

RESULTAT:

15 år och yngre (19 deltagare)
1. Jonathan Ahlskog, Larsmo-Pedersöre 4H - 86 poäng
2. Tobias Söderman, Larsmo-Pedersöre 4H - 95 poäng
3. Casper Flinck, Larsmo-Pedersöre 4H - 150 poäng
16 år och äldre (4 deltagare)
1. Joel Norrbygård, Botnia 4H - 74 poäng
2. Saku Mård, Larsmo-Pedersöre 4H - 142 poäng
3. William Isakas, Larsmo-Pedersöre 4H - 256 poäng