Jordbruk Maskin & teknik

Landsbygdens Folk och SLC
tackar KoneAgria-besökarna

Senaste vecka var det igen dags för KoneAgria-mässan i Jyväskylä. Mässan var välbesökt i år. Antalet besökare översteg enligt arrangörerna 12.000.

Vi har av tradition kvistiga och knepiga frågor i vår tävling, så också i år, trots att frågorna i år härstammade från en annan penna än tidigare år. Knappa 8 procent av de modiga deltagarna hade svarat rätt på frågorna.

Första frågan gällde hur länge nötdjuren varit ett tamt djurslag. Det rätta svaret är omkring 3.000 år. De första djuren som ansågs tama var får och getter, vilka ansågs tama redan för 10.000 år sedan, medan nötdjuren hos oss tros härstamma från sydvästra Asien, därifrån de fördes av de första bönderna som invandrade till Europa för omkring 3.000 år sedan.

Följande fråga gällde antalet mjölkgårdar i Finland i augusti i år. Antalet mjölkgårdar sjunker år för år och är nu färre än 6.000 gårdar, så rätta svaret var 5.888 gårdar.

Tredje frågan gällde hur stor andel av nötköttet som härstammar från nötkreatur av mjölkras. Omkring 85 procent av det nötkött som produceras i Finland härstammar från nöt av mjölkras. Kött från mjölkraskor ger totalt sett en mindre klimatpåverkan eftersom växthusgasutsläppen kan fördelas både på kött och på mjölk.

Sista frågan gällde medelproduktionen av mjölk från en mjölkko i fjol. På 1980-talet producerade en mjölkko omkring 6.000 kg mjölk och i fjol hade medelproduktionen stigit till 9.795 kg.

Fru Fortuna drog fyra vinnare: Stefan Södergård, Vörå; Anders Dahlhem, Kronoby; Magnus Kuhlman, Sibbo och P. Fors, Nykarleby.

Landsbygdens Folk gratulerar vinnarna.