Jordbruk EU Livet på landet

Landsbygden strejkade i Spanien

Vi stoppar allihop så att ingen kan stoppa oss! Det var stridsropet när landsbygden över hela Spanien stannade senaste fredag.

Skolor strejkade, bönder stannade upp, offentligt anställda stoppade arbetet och torgen fylldes av människor med slogan #YoParoPorMiPueblo (jag strejkar för min by) på plakat och affischer.

Alla invånare i alla åldrar var inbjudna att delta, och uppslutningen var enorm. Klockan tolv på dagen ringde även kyrkklockorna ute på landet. Många bönder strejkade hela eftermiddagen, medan andra valde att avstå från sina vanliga aktiviteter i fem minuter.

Saknar stöd för familjejordbruken

Protesten ville uppmärksamma svårigheterna att bo och arbeta på landsbygden. Bondeförbundet UPA, som organiserar små jordbruk, deltog och de kräver att regeringen ska stödja familjejordbruken med konkreta åtgärder och lägga upp en plan för att förbättra servicen för alla som bor utanför städerna.

I ett uttalande säger organisationen att ”Städerna kan inte fungera utan landsbygden och vice versa. Därför anser vi att det är en kamp som även stadsborna bör ansluta sig till.”

Deltagarna tog bilder och gjorde video som de sedan lagt upp på internet med hashtag #YoParoPorMiPueblo. Bilderna kan ses här.

I morgon torsdag ordnar flera bondeförbund ytterligare en demonstration i Madrid för att ännu en gång föra fram sitt budskap.