Stafettkarneval 1
Flera finlandssvenska landsbygdsorganisationer var på plats vid Stafettkarnevalen med den gemensamma avdelningen ”Lande moves”. Fr.v. Madelene Lindqvist vid ÖSL och Farmer Time, Bettina C. Lindfors vid Finlands Svenska 4H samt Josefine Grönroos och Emma Nyholm från Raseborgs 4H.
SLC

”Lande moves” med
på Stafettkarnevalen

SLC och flera samarbetspartners deltog med avdelningen ”Lande moves” då Stafettkarnevalen ordnades i slutet av förra veckan, nu för sextioandra gången.

Stämningen på Olympiastadion i Helsingfors var både god och stundvis nästan elektrisk då Stafettkarnevalen arrangerades förra veckans fredag och lördag. Stafettkarnevalen gynnades dessutom av riktigt gott väder.

I den så kallade tältbyn intill Olympiastadion höll många finlandssvenska organisationer och företag till. På avdelningen ”Lande moves” hittade man SLC, SLC Nyland, Finlands Svenska 4H, Österbottens Svenska Lantbrukssällskap med projektet Farmer Time och Yrkeshögskolan Novia.

– Vi bjuder på äppelmust och havrekex och så ordnar vi stövelkastning samt sumosquats med vedklabbar, säger Bettina C. Lindfors, tf. verksamhetsledare vid Finlands Svenska 4H.

Och fortsätter:

– Redan nu ser det ut som att stövelkastningen verkar bli superpopulär.

Från Raseborgs 4H medverkade Josefine Grönroos och Emma Nyholm.

– Det är riktigt spännande att vara med på den här lantligt inspirerade avdelningen och förhoppningsvis gör vi någon nytta också, säger de.

Stafettkarneval 2
Tomaten är rund. Jonas Lundström och Ida Westergård från Närpes Grönsaker bjöd Stafettkarnevalens deltagare på söta tomater och roliga lekar vid Olympiastadion i Helsingfors.

Framtidens konsumenter på plats

SLC Nylands verksamhetsledare Maria Munck-Pihlgren är i full fart med stövelkastningen och räcker ett par gyllene stövlar till deltagarna.

– Jag tycker att det är jättebra att vi äntligen medverkar här. Här finns ju en massa både nuvarande och blivande konsumenter på plats, säger hon.

I Stafettkarnevalen deltar 9.000 barn från Svenskfinland och förstås en hel del lärare men också andra vuxna från skolorna. Stafettkarnevalen har skapats av Carl-Olaf Homén och idéen hämtade han från USA.

Under åren har karnevalen dessutom utvecklats rejält och kringaktiviteterna har också ökat i omfattning. Under de år som Olympiastadion renoverats ordnades karnevalen bland annat i Vasa och Esbo, men i övrigt har den hållit hus i Helsingfors.

Stafettkarneval 3
I Stafettkarnevalen deltar 9.000 barn från Svenskfinland och förstås en hel del lärare men också andra vuxna från skolorna.