Gronskott A
Spannmålsinköparna hade hunnit förbereda sig på problem med gröna kärnor i år, men hittills har de levererade partierna sett relativt bra ut. FOTO: Staffan Pehrman
Jordbruk Marknad

Läget med grönskott
ser bättre ut än väntat

De gröna sidoskotten har på många håll väckt oro över hur den slutgiltiga spannmålsskörden kommer att se ut. Hittills har problemet emellertid inte varit så stort som förväntat, berättar spannmålsinköparna.

Många spannmålsskiften har i år sett väldigt ojämna ut på grund av gröna sidoskott. På Hankkija, A-Foder, Lantmännen Agro och Avena Berner räknade man ännu för några veckor sedan med att få ta emot stora partier med grön spannmål.

– I synnerhet för havrens del såg situationen dålig ut, berättar Hankkijas inköpschef Tarmo Kajander.

I dag är läget annorlunda.

– Än så länge har vi inte stött på ett enda havreparti som skulle ha överskridit gränserna för gröna kärnor, säger Kajander. Vi var rädda för att situationen skulle vara värre.

Hellre torka för mycket än för lite

Även vid A-Foders foderfabrik i Koskenkorva har spannmålsleveranserna pågått normalt. Grön havre är något svårare att skala, men det har inte förorsakat problem, berättar inköpschef Taneli Marttila.

– Det jag ser som mest problematiskt med sidoskotten är fukthalten. De gröna kärnorna höjer fukthalten i partierna, vilket gör att man måste vara speciellt noggrann vid torkningen, och hellre torka för mycket än för lite. Om det kvarstår för fuktiga kärnor i silon går det illa, säger Marttila.

Även hektolitervikten kan lida av de gröna kärnorna.

– De partier vi tagit emot har delvis varit tunga, delvis lite väl lätta, så variationen är relativt stor.

A-Foder tar emot alla partier som uppfyller kraven på hektolitervikt och fukthalt. Det blir heller inte avdrag för gröna kärnor, och priserna är de samma vid alla mottagningsställen.

– Varför slå den som redan ligger, anser jag. Odlarna kan ingenting göra åt situationen. Dessutom mal vi allting som tas emot, vilket också gör att de gröna kärnorna inte orsakar bekymmer.

Förrensningen hjälpte bra

Också för Viljelijän Avena Berner har sidoskotten orsakat oväntat lite huvudbry trots att det funnits rejält av dem i år, säger inköpschef Pekka Hyssy.

– Än så länge har vi inte haft problem, men vi följer med situationen när tröskningen framskrider. Avenas mottagningsgränser för gröna kärnor varierar per spannmålssort, och för spannmål som går till industrin följer vi deras mottagningsgränser.

För spannmål som går till export är gränserna för gröna kärnor speciellt hårda, säger Lantmännen Agros spannmålschef Jouni Saarinen.

– Grönskotten har varit ett väldigt lokalt fenomen i Finland. Gränserna är därför hårdare för spannmål som exporteras, eftersom det ska tävla på den internationella marknaden.

Saarinen är själv överraskad över hur mycket läget på den inhemska spannmålsmarknaden ändrat på några veckor.

– Förväntningarna var verkligen svaga eftersom fälten såg så gröna ut. Men det intressanta var att förrensningen tog bort så gott som alla gröna kärnor i de tidigare partierna, eftersom kärnorna inte hunnit fyllas, vilket resulterade i rena partier. Nu har grödorna legat några veckor till på fälten och mognat, vilket kan innebära att de kärnor som ännu är gröna kanske inte längre sorteras bort lika effektivt i förrensningen.

Regnet kan bli större bov i dramat

Däremot har en stor del av skiftena ändrat färg och mognat helt.

– Nu ser vi regnet och fördröjningen av tröskningen som ett större problem. Vi har redan sett att fröna på vissa håll gror i axen, och så ökar hela tiden risken för rödmögel.

Ännu återstår det att se hur den slutgiltiga skörden och gränserna för gröna kärnor slutligen stannar.

– Men det har verkligen varit ett besynnerligt spannmålsår, konstaterar Saarinen.