Jordbruk Skogsbruk Marknad

Kronos fick nya ägare

Kronobyföretaget Wikar Oy Ab har nya ägare. Wikar Oy Ab tillverkar i dag skogsmaskiner, slyröjare och spadrotorharvar under varumärket Kronos. Köpare är placeringsbolaget Myro Equity Ab.

Myro Equity är ett familjebolag vars huvudfokus är att främja och utveckla österbottniska företag. Den drivande kraften bakom Myro Equity är Leif Käldman. Så här kommenterar han affären i ett pressmeddelande:

– Varumärket Kronos är intressant och jag ser stora möjligheter att fortsätta utveckla produkterna. Affären ligger helt i linje med Myro Equitys strävan efter att investera lokalt.

Även vd Mathias Lindholm ser stora möjligheter med den nya ägarstrukturen.

– Vi har haft en stadig tillväxt de senaste åren, och siktar på nya marknader bland annat i Sverige. Vi har just lanserat vår nya vagnserie Kargo, och jag ser fram emot att fortsätta utveckla och ta fram nya produkter och expandera ytterligare.

Grundaren Uno Wikar öppnade sin första verkstad i Kronoby år 1914 och Wikar Oy Ab tillverkar i dag skogsmaskiner, slyröjare och spadrotorharvar under varumärket Kronos.

Produkterna säljs i över 20 olika länder runt om i världen. Företaget har cirka 30 anställda och en omsättning på 7 miljoner euro.