Kolumn Persson Webben
Skribenten Camilla Persson är agronom och jobbar med VäxtRåd på Lantmännen Lantbruk i Skåne i Sverige.
Tema

Kommentaren:
Mot vårbruket med stormsteg

En del fält ligger nu djupt begravda under ett snötäcke och andra är helt vattenmättade, men ändå är det nu som det drar i gång. Det är nu vi lägger grunden för att kunna ta en fin skörd 2024 på vårgrödorna.

Om en månad eller kanske två när vi äntligen får sätta såmaskinen i backen ska många av besluten redan vara tagna. Då kommer fokuset vara på bra såbädd och utsädesdjup. Nu däremot ska vi ta beslut om grödval, sortval och gödningsstrategi.

Det är också nu vi har möjlighet att utvärdera tidigare år. Inte bara det senaste året utan flera år krävs för att dra nya slutsatser och utifrån dessa nya lärdomar om de egna fälten. Då går det att göra små förbättringar som blir till milstolpar på vägen mot en högre skörd.

Hög skörd och bra pris

De två viktigaste faktorerna för god lönsamhet är hög skörd och att avsalugrödan säljs till ett högt försäljningspris. Det gäller därför att satsa på sina grödor för att inte tappa i skördepotential.

Att hålla koll på sina insatskostnader kommer först på tredje plats över viktiga faktorer för god lönsamhet. Minskas insatskostnader så att skörden påverkas negativt kommer siffrorna på sista raden att bli sämre.

Skördens storlek och försäljningspriset styrs till stor del av väder och politiska beslut som är svåra för den enskilde lantbrukaren att påverka. Men det finns andra faktorer som går att påverka. Kort sagt så gäller det att göra så mycket rätt som möjligt i den tuffa branschen som lantbruket är.

Prissäkringsstrategi

Det går att sälja spannmål både ett år före och ett år efter skörden. Även om priset är lågt nu så finns det ofta några tillfällen under dessa två år när priset är högre. Att försöka pricka topparna och undvika dalarna är något alla vill, men i praktiken är omöjligt.

Det går att lyckas vid något enstaka tillfälle, men att bedriva lantbruk är ett långsiktigt projekt. Det är därför ofta bättre att bygga en prissäkringsstrategi där en viss mängd spannmål säljs under olika delar av året.

För att veta att priset är rätt, det vill säga att din odling är lönsam, behöver du känna till vad det kostar att producera ett kilo korn. Enklast är att ta hjälp av ett växtodlingsprogram och lägga in de kostnader som du har för utsäde, gödning, växtskydd, diesel, underhåll av maskiner och så vidare. Glöm inte bort din egen lön och fasta maskinkostnader.

Givetvis går det även att ta hjälp av Excel eller en helt konventionell metod med papper och penna. Att beräkna sina produktionskostnader är välinvesterad tid för att ha ett bra beslutsunderlag.

Odla kvalitet

När du räknat ut vad det kostar att producera de olika grödorna du odlar kan du också relativt enkelt se vad som är lönsammast att odla nu i vår med de priser som finns just nu.

I de generella kalkylerna med snittskördar, snittkostnader och dagens pris för leverans i skörd ligger havre och vårvete med bröd respektive grynkvalitet bäst till i kalkylen. Dock är tappet högt om rätt kvalitet inte kan uppnås.

Stor tillgång i skörd kan dock snabbt kasta om kalkylen och göra andra grödor mest lönsamma. Är det få som lyckas med maltkvalitet på kornet kommer prisgapet mellan malt och foder bli stort.

Lönsamheten för maltkorn hamnar just nu på tredje plats och ärt samt fodergrödor på fjärde plats. Sämst går det just nu för vårrapsen. Då är inte specialgrödorna som kummin och koriander med.

Kolla maskinparken

När skrivbordsjobbet är avklarat eller kanske varvat med det är det en bra idé att ta en vända om maskinhallen och gå igenom maskinparken så att den är ”top notch” den dagen vi kan komma ut i fält.

Kolla igenom billarna så att utsäde och gödning hamnar på det djup som är inställt på maskinen. När du ändå är där, spana även på gödningsspridaren så att vingarna är i bra skick.

Det viktigaste för utsädet är att det är av bra kvalitet. Tar du eget utsäde ska du alltid skicka det till analys för att se om det duger när det gäller grobarhet och välja rätt betning. Det är extra viktigt i år då fjolårets väder gjorde att spannmålen överlag har låg tusenkornsvikt och låg grobarhet.

Nästa steg är att välja NPK till vårgrödan. Har du en aktuell markkartering är det ett stort hjälpmedel för att investera i rätt gödning. Gödningskostnaden ligger på cirka 20-40 procent av produktionskostnaden för korn i år. En bra strategi är att gödsla i balans och lägga något mer där fosfortillgången i marken är låg.

Spannmål för bort cirka tre kilogram fosfor per ton skörd. Det innebär att till en gröda som du förväntar dig skörda fem ton bör du gödsla med femton kilogram fosfor.

Testa något nytt!

Grunden för en hög skörd läggs till stora delar vid etableringen. Det kan vara lockande att så grunt för att snabbt få upp grödan. Men finns det inget regn i prognosen är det bättre att vara säker och lägga utsädet i fuktig jord.

En ojämn uppkomst ställer till det senare med både ogräsbehandling och ojämn mognad i skörd.

Det sista rådet inför 2024 års odling är att testa något nytt eller göra en liten justering. En möjlighet kan vara att testa en ny biostimulant som ska ge grödan bättre förutsättningar att klara av stress av torka och kyla eller variera fosforn utifrån din markkartering.

Lycka till med etableringen av dina vårgrödor!

Camilla Persson