Jordbruk Opinion Tema

Kommentaren:
Må bra?

Sedan 2017 har jag haft glädjen att få jobba inom projektet Ta hand om bonden. Jag är mycket ödmjuk över alla de fina möten jag fått ha med många människor, runtom i hela Svenskfinland. Jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle få vara den som så många anförtror sig åt, berättar om livets svårigheter, om livets glädjeämnen. Vi gråter, vi skrattar och allt där emellan på våra möten.

Så skall det vara i livet. Till livet hör gråt och skratt, bättre och sämre tider. Med- och motgångar. Den som förmår ta det till sig och godkänna att det är så har det, enligt mina erfarenheter och observationer, lite lättare i sitt liv! Man mår lite bättre!

Jag beundrar bönders kämpaglöd, att man trots olika motgångar ändå orkar se framåt och känna sig stolt över det man gör. Hur många gånger har jag inte fått konstatera att visst är det märkligt, att våra bönders jobb här i Finland inte uppskattas mera? Varför är det bonden som gör mest, men som i slutändan får minst? Detta gör mig ledsen, arg, rent ut sagt förbannad!

Detta har, under projektets gång, många gånger konkretiserats för mig – det har en skillnad! För ekonomin och för välmåendet på den finländske bondens gård! Nå, coronan kom och plötsligt fick man upp ögonen för hur viktiga bönderna är – det är viktigt att vi har en livsmedelsproduktion inom landets egna gränser. Och plötsligt utpekades inte bönderna varje dag till att vara de som är de grymma klimatbovarna…

En kris behövs ibland för att få oss att öppna ögonen och inse vad som är viktigt!

Vad är då viktigt i livet? Vad är viktigt i ditt liv? Vad gör att du mår bra? På många gårdar har svaren på dessa frågor för länge sedan glömts bort. Man har så bråttom, så mycket jobb, så mycket allt, så dessa saker hinner man, eller kanske man inte ens vill, reflektera över.

Jag vill påstå att ett större välmående börjar med det lilla i vardagen. Att man har en tanke över vart jag är på väg, att vägen jag valt är den vägen jag vill vandra. Att man stannar upp ibland. Inte bara rusar vidare till nästa maskin, till nästa investering, ut till djuren, ut till allt jobb, eller allt jobb i hushållet, fönstertvätt, gardinbyten och så vidare.

Att man är snäll mot sig själv och inte ställer alltför höga krav på sig själv. Kom ihåg att en alltför stressad hjärna har ju inte ens tid att vara glad! Se lite över ditt sätt att tänka, finner du dig själv med att ofta försöka finna ”vems felet är”? Kretsar dina tankar och ditt prat ofta kring allt det negativa?

Du har själv ett val, att välja att i stället fokusera på det som är bra eller åtminstone bättre. Vad du har, istället för att älta och hänga upp dig på det du inte har. Vad är välmående för dig? Tar du hand om dig själv? Du minns väl att du är gårdens viktigaste resurs!

Om saker kör ihop sig i livet, eller det sker förändringar, större eller mindre, påtvingade eller frivilliga, ja, det är då man kanske behöver, för sitt eget välmåendes skull, någon utomstående att tala med. Någon som lyssnar och förstår, någon som kan se på situationen med lite nya ögon, någon som ibland också kan ge snälla sparkar i baken, så att säga.

Ett varmt tack till er alla, för ert förtroende men framförallt för jobbet ni gör, för att ni håller vårt landskap levande och öppet, för att ni producerar maten vi äter för att överleva. Ni har världens viktigaste jobb! Ta hand om er!

Susann Rabb
Ta hand om bonden
050-3319056
susann.rabb@mela.fi