Kommentaren:
”Ett skepp kommer lastat”

Ett lastfartyg från Lettland anlöper en hamn i Irland. Lasten lossas och fraktas med långtradare till en fabrik för vidarebehandling. Fabriken, som används för torvförädling, ligger ett stenkast från en nedlagd torvtäkt. Eftersom Irland förbjudit all torvupptagning från de egna torvmossarna, skeppas torven nu i stället från Lettland. Detta som konsekvens av att landets beslutsfattare velat agera klimatsmart och minska koldioxidutsläppen från torvtäkten.

Alla som begåvats med lite bondförnuft inser det absurda i exemplet ovan. Det finns gott om exempel, även på närmare håll, över hur fel det kan bli när världen skall räddas från undergång.

Media piskar upp stämningen och får klimathysterin att breda ut sig som en pandemi över hela jordklotet. Detta samtidigt som beslutsfattare bjuder över varandra i kampen mot klimatuppvärmningen.

Det är frestande att idiotförklara allt och alla som på något sätt försöker vända trenden. Jag är övertygad om att det finns fler än jag som nästan dagligen suckar över de åtgärder som presenteras som lösning på ett problem som i grunden handlar om något annat än mer koldioxid i atmosfären.

Kanske det vore dags att slänga upp kattskrället på bordet i stället?! Vad ligger bakom all fossilförbränning som förorsakar dessa koldioxidutsläpp? Kan det vara så att konsumtionssamhället och en globaliserad värld där varor, tjänster och människor fritt skall röra sig över hela jordklotet har skapat den situation vi befinner oss i?

Kunde en lösning på problemet vara att ge upp tanken på en global värld och att konsumera mindre? Svaret är antagligen ja, men stackars den politiker som börjar tala om att sänka vår levnadsstandard.

Då är det enklare för beslutsfattarna att styra EU-stöd till odling av mångfaldsåkrar och kolbindande växter. Den som ändå har dåligt samvete över klimatet äter kanske vegetarisk någon dag i veckan, och tar med en egen tygkasse till butiken att bära hem vindruvorna i.

När roten till det onda är vårt välfärdssamhälle som baserar sig på ständig tillväxt borde även lösningen sökas där. Nu har klimatarbetet i stället blivit en farsartad tävling i att sila mygg och svälja kameler eller borde man skriva ”slopa kött och dricka havremjölk”.

David Pettersson
Trädgårdsombudsman vid SLC och ÖSP