Italien
Bondeförbunden i Italien är oroade över effekten som Trumps utlovade tullavgifter gentemot EU kan komma att få på den italienska matexporten. FOTO: Coldiretti
Jordbruk Globalt Marknad

Italienska bönder
mötte USA:s utrikesminister

”Mike, vi är vänner”. Med den slogan mötte en grupp italienska bönder USA:s utrikesminister Mike Pompeo när han kom till Rom.

Bondeförbunden är oroade över effekten som Trumps utlovade tullavgifter gentemot EU kan komma att få på den italienska matexporten. Därför hade bönderna gjort i ordning en stor korg med produkter, som de ville erbjuda Pompeo, för att han skulle förstå vikten av att de fortfarande ska finnas att köpa i USA till vettiga priser.

Bondeförbundet Coldiretti har räknat ut att priserna på många produkter skulle mer än fördubblas om det blir höga tullavgifter på dem. Italien exporterar i dag jordbruksprodukter för över fyra miljarder euro om året till USA, vilket gör landet till den viktigaste handelspartnern efter EU.

Bönderna fick hjälp av en journalist, som under den traditionella fotostunden tillsammans med Italiens premiärminister Giuseppe Conte, kom fram och gav Pompeo en bit parmesanost. Enligt premiärministerns presstjänst diskuterades möjligheten att ge Italien lättnader på vissa tullavgifter när det gäller jordbruksprodukter.