Jordbruk Globalt Marknad

Klassisk svinpest påträffades i Japan

Ett fall av klassisk svinpest har påträffats i en japansk svingård. Samtliga 546 grisar måste slaktas. Som en direkt följd stoppades den japanska exporten av griskött. Samtidigt infördes nödvändiga karantänsåtgärder.

Sammanlagt dog 140 grisar som en direkt följd av sjukdomen. Resten av grisarna måste avlivas. Skyddszoner har upprättats kring den smittade gården. Exporten av griskött har stoppats tillsvidare.

Den japanska grissektorn räknar med ett minst tre månader långt avbrott i exporten. Först måste smittan utrotas. Enligt myndigheterna exporterar Japan årligen griskött till ett värde av omräknat 7,8 miljoner euro.

Den japanska grissektorn är rätt blygsam, eftersom Japan i första hand är en viktig importör av griskött. Exporten kan senare återupptas, förutsatt att de importerande ländernas regeringar är införstådda.

I Japan har svinpest inte förekommit sedan 1992. För elva år sedan fastställde regeringen av den klassiska svinpesten är utrotad i Japan. Orsaken till den nya infektionen har ännu inte kunnat klarläggas.

Klassisk svinpest är en dödlig grissjukdom med ett liknande förlopp som den afrikanska svinpesten, som nu är aktuell i Europa och Kina. Den klassiska svinpesten och den afrikanska svinpesten förorsakas av olika virustyper.