Jordbruk EU

Jordbruksverket har lämnat
förslag på det svenska krisstödet

Jordbruksverket i Sverige har tagit fram ett förslag på utformning av det svenska krisstödet till jordbruket.

De stöd som ingår i Jordbruksverkets uppdrag omfattar ca 2 miljarder kronor. I detta paket ingår ett stöd på 300 miljoner kronor till djurproduktion och växthusföretag som aviserades i vårändringsbudgeten, ett utökat stöd till djurproduktion med 1.590 miljoner kronor (varav 90 miljoner är från EU:s krisreserv) samt 50 miljoner kronor i utökat nationellt stöd till norra Sverige.

Det förslag som nu har lämnats fokuserar på de produktionsgrenar som enligt Jordbruksverkets beräkningar har drabbats extra hårt av kostnadsökningar. Förslagen är fortsatt preliminära tills regeringen har beslutat om stödens utformning.

På gårdsnivå föreslås exempelvis ett stöd på 90 kronor per djur för slaktgrisar, 2.700 kronor för mjölkkor, 1.300 för tjurar över ett år, 200 kronor för får och getter samt 20 kronor per kvadratmeter i växthus.

– Krisåtgärderna är viktiga, men också tillfälliga lösningar för att lindra lantbrukets nuvarande situation. Vårt arbete med den kommande jordbrukspolitiken, CAP, är vår högsta prioritet då det är ett av de viktigaste verktygen för ett robust och hållbart jordbruk på sikt, säger Andreas Mattisson, biträdande avdelningschef på Jordbruksverket.

Regeringen återkommer med den exakta utformningen för stödet och fortsatt process för stöden. Delar av det föreslagna stödet kräver också godkännande från EU-kommissionen.