Livet på landet

Jakten på skogshönsfåglar
startar på fredag

Jakten på skogshönsfågel startar på fredag. Jakttiderna är i många områden längre än i fjol. Orsaken är fågelstammarnas gynnsamma utveckling, meddelar Finlands viltcentral.

Jakttiderna för skogshönsfåglar regleras i jaktförordningen. Höstjakten på tjäder, orre och järpe kan pågå tre månader, från den 10 september till den 10 december, såvida inte jord- och skogsbruksministeriet förkortar jaktperioden genom en förordning. Perioderna för jakt på skogshönsfågel begränsas årligen på grund av de kraftiga variationerna i stammarna.

– Skogshönsfåglarnas häckningar har lyckats bra och fågelstammarnas långsiktiga utveckling har i huvudsak varit stabil eller på uppgång, säger jaktchef Mikael Luoma vid Finlands viltcentral.

Tjäder- och orrstammarnas utveckling har under en lång tid varit stabil eller på uppgång i nästan hela landet. Höstens jakttider är i största delen av landet två eller tre månader. Tjäderjakt tillåts i år för första gången på länge i hela Nyland och Egentliga Finland 10-30.9.

Utvecklingen av järpstammen har huvudsakligen varit stabil i de södra delarna av Finland, men något nedgående längre norrut. I södra delen av landet är jakttiden för järpe huvudsakligen tre månader. Från Kajanaland norrut är jakttiden förkortad till två månader och längre norrut i Lappland till en månad.

Dalripstammen har minskat avsevärt under de senaste årtiondena med undantag av Övre Lappland. I Norra Lappland är dalriptätheten på genomsnittlig nivå för tuppinventeringshistorien och jaktsäsongen pågår till slutet av mars. I södra delen av Norra Lappland, i Östra Lappland och i Koillismaa har stammen vänt uppåt under de senaste tio åren och på dessa områden pågår jakttiden till slutet av oktober. I år blev stammen av dalripa rikligare också på många andra områden.

Vinterjakt på tjäder- och orrtuppar är tillåten från centrala delarna av Finland och norrut i januari, med några undantag.

Trots att skogsfågelstammarna i genomsnitt är starka, kan fågeltätheterna lokalt uppvisa stora variationer. Jägarna bör reglera bytesmängderna enligt fågelsituationen i jaktområdet. 

– Förra säsongen tog jägarna sitt ansvar, och bytesmängderna hölls på en rimlig nivå. I ansvarstagandet ingår också jägarnas årliga insats i viltinventeringarna. Också i sommar inventerades cirka tusen vilttrianglar, med en linje på sammanlagt nästan 12.000 kilometer, säger Luoma.