Jordbruk Globalt Marknad

Irland ska exportera
mer nötkött till Kina

I Irland ökar oron för Brexit och dess negativa konsekvenser för landets köttexport. Landets nötproducenter hoppas därför på ersättande exportmarknader i Kina. Sju irländska slakteriföretag har redan certifierats för kinesiska standarder.

I maj 2018 öppnade Kina sin marknad för irländskt nötkött. Till en början fick sex irländska slakteriföretag de kinesiska myndigheternas tillstånd att exportera nötkött till Kina. Det har varit en framgång, uppger jordbruksminister Michael Creed.

Under de första åtta månaderna 2018 steg den irländska exporten genast till 1.400 ton nötkött med ett sammanlagt värde av 2,8 miljoner euro. Nu har ytterligare ett sjunde irländskt slakteriföretag certifierats av den kinesiska tullmyndigheten GACC.

Enligt Creed har den irländska regeringen lagt ned ett stort arbete på att skaffa marknadstillträde i Kina. Tillståndsprocessen har bearbetats på såväl teknisk, diplomatisk som politisk nivå.

De redan utfärdade tillståndet betraktas som en bekräftelse för ett gott arbete på alla fronter. Ytterligare tolv irländska slakteriföretag har lämnat in sina dokument med förhoppning om ett snart godkännande.

Strävandena efter nya marknadsområden har långt motiverats av osäkerheten kring Brexit. Om exporten till Storbritannien försvåras, behöver Irland nya marknader. Regeringen utreder också möjligheterna att exportera irländskt lammkött till Kina.

Den kinesiska svinpestepidemin underlättar marknadsföringen av nötkött i Kina. Enligt Creed har den bristande tillgången på djurproteiner bidragit till att öka intresset för nötkött hos Kinas konsumenter.

Jordbruksministeriet i Dublin uppger att Irland förra året exporterade jordbruksprodukter till Kina för nästan 800 miljoner euro. Därmed har Kina blivit den femte största utlandsmarknaden för irländska jordbruksprodukter.

Kina är redan den tredje största marknaden för irländska mejeriprodukter och den näststörsta marknaden för griskött. Irland exporterar dessutom stora mängder fisk och skaldjur till Kina.