Hostvete Ceylon 1 Webben
Höstvete odlade på nästan 40.000 hektar 2019, jämfört med 11.200 hektar 2018 och cirka 36.000 hektar 2017. Inga nya sorter upptogs i sortförteckningen i år. På bilden mätarsorten Ceylon. FOTO: Anna Kujala
Jordbruk Tema

Inga nya höstvetesorter

Odlingsarealen år 2019 omfattade 39.400 hektar.

De mest odlade höstvetesorterna var Ceylon på 33 procent, Skagen på 25 procent och SW Magnifik på 15 procent av arealen.

Höstvetesorterna 2020

Emilio (Saatzucht Edelhof, Tyskland 2019) är en tidig sort som representeras av Berner. Hektarskörden har varit betydligt lägre än Ceylons. Kärnan är stor och såväl hektolitervikt som proteinhalt har varit höga. 

Urho (Boreal 1999) är en tidig och vinterhärdig sort. Skördenivån är något lägre än för senare sorter. Strået är långt. Proteinhalten är hög. Falltalsegenskaperna är goda.

Botnica (Boreal 2017) har också förädlats av Boreal. Den är en dag senare än Urho och har en  högre avkastning än denna. Sorten har avkastat bra också i förhållanden som lett till stor utvintring. Falltalet är något lägre än för Urho men dock på en god nivå. I försöken har förekomsten av snömögel varit mycket liten. Förekomsten av bladfläcksjukdomar är lika stor som i Urho. Mjöldagg kan förekomma.

Rehti (Boreal 2003) är en avkastningsrik sort i alla odlingszoner. Dess falltal är den lägsta av alla i sortförteckningen.

Ceylon (Lantmännen, Sverige 2015) är en vinterhärdig sort med mycket hög skördepotential. Under försöksåren har ingen liggsäd noterats. Sorten har ej angripits av mjöldagg och förekomsten av snömögel är den lägsta på de sorter som odlas i Finland. Motståndskraften mot bladfläcksjukdomar är på en genomsnittlig nivå och bara litet brunrost förekommer. Sorten representeras av Lantmännen.

Skagen (Nordic Seed, Danmark 2011) är några dagar senare än Urho. Strået är kort. Kärnan är stor men hektolitervikten är låg. Falltalet är högt och stabilt. Sjukdomsresistensen är god. Sorten representeras av Hankkija.

Arktika (Boreal 2008) har en god vinterhärdighet, den tål köld och är härdig mot snömögel. Strået är långt. Kärnan är liten och proteinhalten låg. Hektolitervikten är hög. Sorten är känslig mot bladfläcksjukdomar.

Janne (Limagrainin, Tyskland 2013) är en vinterhärdig sort med hög skördepotential och utmärkt resistens mot snömögel. Janne har också god motståndskraft mot mjöldagg, rostsvampar och bladfläcksjukdomar. Sorten kännetecknas också av ett mycket kort och styvt strå som sällan bildar liggsäd. Sorten representeras av Boreal.

SW Magnifik (Lantmännen ek.för, Sverige 2005) är en avkastningsrik och rätt vinterhärdig sort. Strået är kort och styvt. Kärnan är liten och proteinhalten låg, men hektolitervikten är hög. Falltalet sjunker snabbt. Snömögel kan förekomma. Sorten representeras av Lantmännen.

Antti Laine och Marja Jalli
Naturresursinstitutet
Naturresurser och ekologisk produktion, Jockis

Höstvetesorterna i de officiella sortförsöken 2012-2019, som pdf.