Horsch, som tillverkar såmaskiner och maskiner för jordbearbetning och växtskydssprutor, växer i Norden. Även Finland är en marknad som blir viktigare. Vi stärker våra positioner, men har inte bråttom, säger bolagets Skandinavienchef Håkan Westesson.
Konkurrensen på marknaden för jordbruksmaskiner är mycket hård. I synnerhet de senaste åren har det varit utmaningar på grund av att jordbrukarnas köpkraft har försvagats.
– Vi har lämnat ett tufft år bakom oss och köp- och investeringsviljan har bromsat in, men bara tillfälligt. Ser vi långsiktigt ser vi med tillförsikt på framtiden och vi kommer att återgå till den fantastiska utveckling som vi haft i Norden de senaste åren, säger Håkan Westesson, Skandinavienchef för Horsch.
Horsch tillverkar såmaskiner och maskiner för jordbearbetning. Bolaget är också tillsammans med Leeb en aktör att räkna med inom segmentet för växtskyddsprutor och koncernen omsätter i dag över en miljard euro.
På kontinenten är Horsch och Leeb, som ingår i koncernen, stora aktörer och är i synnerhet intressanta för stora jordbruk som har behov av maskiner med mycket bred arbetsbredd.
– Horsch har anpassat produktportföljen till den västra europeiska marknaden, vilket innebär mindre såmaskiner med en bredd på 3-4 meter och inte 12 meter. Men intressant för den finska marknaden är att det också finns behov där för stora maskiner.
– Ju längre norrut man kommer, desto mindre blir fönstret för när arbetsmoment ska utföras och därför finns också behov av stora och effektiva maskiner också i Finland. Som exempel har vi nyligen sålt de första växtskyddssprutorna på 12 kubikmeter till Finland, berättar Westesson.
Satsar på den nordiska marknaden
Hur viktig är marknaden i Finland för Horsch?
– Finland är en viktig marknad och de senaste tio åren har vi satsat mycket på Norden och byggt upp ett nätverk av återförsäljare och service. Lokalt är vi starka i Finland och det har gett ringar på vattnet och vi ser stor tillväxtpotential där, säger Westesson.
– Men vi har inte bråttom utan det får ta tid. Vi vill inte trampa våra kolleger, det vill säga konkurrenterna, på tårna, utan vi jobbar målmedvetet och långsiktigt, fortsätter han.
Westesson lyfter fram ett så kallat triangelförhållande där samarbetet mellan Horsch, återförsäljarna och kunderna är i fokus.
– Bolagets grundare Michael Horsch pratar alltid varmt om triangelförhållandet och det är något vi eftersträvar. Vi ska alltid finnas nära kunderna, både bolaget och återförsäljaren, för vi vill ha en nära relation med slutkunden. Behöver kunden service eller har frågor ska kommunikationen fungera smärtfritt, berättar han.
Det som genomsyrar Horsch tillverkning av jordbruksmaskiner sedan grundaren Michael Horsch utvecklade den första maskinen, är ett plöjningsfritt jordbruk. Sedan 1980-talet har Horsch därmed satsat på olika typer av kultivatorer och satsat på lösningar kring maskiner som bearbetar jorden, som lämpar sig bra på jordarna i Europa.
En maskin som Westesson vill lyfta fram är Horsch Focus 6 TD, som är en kultivatorsåmaskin för minimerad jordbearbetning, av så kallad StripTill-typ. En maskin som han beskriver som universal eftersom det är möjligt att byta såddaggregat så att man kan så på olika djup beroende på gröda.
– Sår man spannmål kan aggregatet bytas. Det är också möjligt att byta kultivatorspets så att användaren kan bryta mer jord om den vill så att det blir mera en bearbetande maskin, förklarar Westesson.
Gödning på olika nivåer i marken
Grundtanken med maskinen är att luckra upp jorden på önskat djup och samtidigt kan gödningen placeras på olika nivåer i marken.
– I dag vill många få ner fosforn djupare för att rötterna då söker sig längre ner. Med den här maskinen kan gödseln placeras på olika djup, vilket är en fördel. I synnerhet i Danmark har vi på kort tid sålt många av de här maskinerna eftersom den tack vare olika aggregat blir en universal maskin som kan användas för olika behov. Det är just modeller på 3-4 meters arbetsbredd som varit populära i Norden, säger han.
För den nordiska marknaden har intresset också ökat för Horsch växtskydssprutor, i synnerhet för de mindre modellerna som Leeb CS, som samtliga är burna sprutor. Det finns tre olika storlekar, 1.300, 1.800 och 2.200 liter.
– Det går enkelt att kombinera Leeb CS med en fronttank, som kan integreras. Besprutningen styrs av den bakre sprutan som koordineras med den främre tanken, om man vill installera en sådan. Manövreringen sköts automatiskt så att tankarna töms och kan rengöras samtidigt, berättar Westesson.
Horsch växtskyddssprutor tillverkas vid Leebs fabrik i Landau. År 2011 köpte Horsch upp Leeb som då tillverkade 15 växtskyddssprutor vid enheten, som hade tio anställda. Efter fusionen har tillverkningen ökat explosionsartat och nya produktionsenheter byggs nästan vart tredje år.
Förra året tillverkades 2.000 sprutor och antalet anställda uppgår till hela 600.
– Det är otroligt utveckling som vi haft inom växtskyddssprutorna, konstaterar Westesson.
Samma teknik i stora som små
Vid enheten i Landau tillverkas mycket stora växtskyddsprutor som säljs runt om i världen. Speciellt enorma självgående som kan ha en arbetsbredd på upp till 48 meter.
– Men tekniken som används i de stora är densamma i de mindre. Alla modeller har i princip samma pålitliga system.
Westesson konstaterar att intresset ökar för självgående sprutor. Enligt honom eftersträvar många gårdar att effektivera maskinparken och med en självgående behöver man inte investera i en extra traktor som står halva säsongen.
– Trots att en självgående spruta är en stor investering är det många som går in för det alternativet i dag. Har man en självgående spruta förbättras kapaciteten eftersom maskinen är byggd enbart för det momentet. Man kör snabbare i fält och tar sig enkelt fram på mindre vägar.
Horsch har också maskiner som lämpar sig för sockerbetsodling. Sprutorna kan modifieras med vinklade munstycken för radodlade grödor. Företaget har också såmaskiner, Maestro, som lämpar sig för sådd av sockerbetor.
– Utöver det har vi ogräsrensare, Transformer, som säljs till sockerbetsodlare, berättar Westesson.
I Finland är det Turun Konekeskus som har ensamrätt på Horsch och importerar maskinerna.