Horsch1 Mar24 Ct
Michael Horsch, grundare och av Horsch i Tyskland, tror på en ny politisk riktning när det gäller jordbruk i framtiden. Enligt honom har den gröna politiken gått för långt och kommer att vända. Ideologi ökar inga skördar, påpekar han.
Maskin & teknik

Horsch grundare tror på en
ljus framtid för jordbrukarna

Ideologi ökar inte skördarna. Det har även beslutsfattarna insett nu. Det säger Michael Horsch, grundare av Horsch i Tyskland. Han tror på en politisk kursändring och spår en ljus framtid för jordbruket.

– Jag är optimistisk lagd, kanske överoptimistisk just nu. Men jag ser att det håller på att ske fundamentala förändringar av EU:s jordbrukspolitik. Den gröna vågen som är ideologiskt och politiskt driven har gått för långt – och det kommer att vända nu, säger Michael Horsch, grundare och huvudägare av Horsch, som tillverkar jordbruksmaskiner.

Enligt honom har jordbrukspolitiken de senaste tjugo åren handlat främst om att minska produktionen av livsmedel. Fokus har legat på djurvälfärd, biologisk mångfald och reglering, vilket har påverkat jordbrukarna negativt.

– Det mesta har handlat om att minska och reglera. Men det som sker i världen nu med krig och klimatförändringar har påverkat alla och nu inser även politikerna att vi behöver en ny jordbrukspolitik, säger han.

Michael Horsch ser den senaste tidens bondeprotester i Europa som ett svar på den gröna ideologi som genomsyrat jordbrukspolitiken.

– Bönderna har helt klart tröttnat och det viktigaste är att jag tror alla har vaknat till en ökad medvetenhet om att det behövs en ny politik som fokuserar på ökad matproduktion.

Tror på en förändring

Kommer det här att påverka utgången redan i det kommande EU-parlamentsvalet?

– Jag har mycket goda kontakter till EU och utifrån den informationen jag har kommer det ske förändringar i den politiska sammansättningen. Till exempel Frankrikes president Emmanuel Macron har redan reagerat på böndernas protester och gjort omändringar i sin stab, svarar Horsch.

När det gäller nuvarande läget utgår han långt från att den globala odlingsarealen av spannmål, som uppgår globalt till cirka en miljard hektar, inte längre kan utökas. Matematiken blir inte svår när 70 procent av det dagliga kaloriintaget för 8 miljarder människor kommer från spannmål, menar han.

– Vi har också kommit till en punkt där vi inte längre kan öka skördarna. Till exempel vete kan inte längre förbättras genom genetik så vi kan inte längre ta fram sorter som kommer att producera mer. Vi har nått vägs ände där, säger han.

I kombination med en ökande befolkning globalt – fram till 2025 till cirka 10 miljarder – och klimatförändringar är matproduktionen således begränsad.

– Utgår man från det här så har också politikerna insett att det inte längre går att offra skördemängderna till förmån för mångfald och andra miljöaspekter. Medvetenheten om det har ökat och många inser att ideologi inte ökar skördarna. Ideologi skapar enbart mer oreda.

Mest oreda skapar det i Afrika där befolkningsmängden kommer att öka mest under de närmaste tjugo åren. Minskad matproduktion i Europa innebär direkt högre livsmedelspriser i de afrikanska länderna, understryker han.

– När både fattigdomen och befolkningen ökar i Afrika har många där bara ett alternativ – och det är att fly. Gör vi inget nu kommer flyktingströmmarna att förvärras avsevärt i framtiden, säger Horsch.

Horsch14 Mar24 Ct
En grupp finlandssvenska jordbrukare besökte Horsch i Tyskland i mitten av mars. De fick bekanta sig med tillverkningen på flera orter. Resan ordnades av Turun Konekeskus.

Extrema väder påverkar redan

Bönderna i Europa påverkas redan mycket av klimatförändringarna. Horsch har själv bevittnat längre mycket varma perioder och mer extrema regn.

– Vi får mer vatten än någonsin, men det som oroar mest är värmeböljor. Här i Bayern har vi haft temperaturer på 38-42 grader och blir det värmebölja i samband med pollineringen kan vi förlora upp till 50 procent av skördarna. Värmeböljor kan på bara några dagar drabba skördarna mycket hårt, förklarar han.

Horsch tror att jordbrukarna i Nordeuropa kan gynnas när det blir varmare. De som har tillgång till odlingsmark kommer att bli vinnare i framtiden.

– Det är jordbrukarna som kommer att få vara en del av festligheterna i framtiden, säger han.

Någon undrar när det kommer att ske om man utgår från dagens spannmålspris. Enligt Horsch är spannmålspriserna ännu låga, men enligt honom syns det redan positiva tecken.

– Allt går i cykler, så även spannmålspriserna. Ser man på MATIF har vetepriserna nu stigit från en låg nivå och påverkat priserna här i Tyskland som stigit med 20-30 euro på två veckor, menar han.

En orsak, enligt Horsch, till att spannmålspriserna har varit låga, är att Ukraina har lyckats exportera mycket av sin produktion via hamnen i Odessa under det senaste året. Men snart är det slut med ett överflöd av ukrainsk spannmål.

– Nästan 40 procent av Ukrainas odlingsareal är inte längre odlingsbar. Ukraina kommer därmed inte att vara en lika stor exportör av spannmål under den närmaste framtiden. Uppköparna i Europa har igen, efter en paus, börjat köpa upp spannmål igen, säger han.

Högre priser redan i slutet av året

Enligt Horsch är världslagren av spannmål på sin lägsta nivå på tio år.

– Uppköparna har fått oss att tro att det finns tillräckligt med spannmål, men perspektivet på världsmarknaden är kort.

Horsch tror därmed att spannmålspriserna har ökat mycket redan till slutet av det här året.

– Jag är inte förvånad om vi ser spannmålspriser på närmare 300 euro och över det innan året är slut, säger han.

Han förutspår att gödselpriserna inte kommer nå samma höga nivåer som för ett par år sedan.

– Gödselpriserna påverkades främst av energikrisen och inte på grund av monopol av tillverkning. Jag ser inte energifrågan som lika stor som tidigare.

Horsch är en aktiv debattör som gärna delar av sig av sina åsikter. I mitten av mars tog han emot en grupp finlandssvenska jordbrukare på studiebesök till huvudfabriken i Schwandorf i Tyskland. Han är själv en inbiten jordbrukare och byggde sin första maskin för jordbearbetning när han som ung tog över gården, som ligger alldeles intill fabriken.

På den vägen fortsatte det och i dag tillverkar Horsch främst maskiner för sådd, jordbearbetning och växtskydd. Företaget har tillverkning i flera länder och omsätter över en miljard euro med tusentals anställda i flera länder.

Michael Horsch tar sig ofta tid och träffar jordbrukare på besök eller på sina resor.

Intressant i samband med besöket och när intervjun gjordes, var att han inte gjorde några försök att marknadsföra produkterna. I stället förde han en lång diskussion med de finlandssvenska jordbrukarna om plöjningsfritt jordbruk och världsläget – något han brinner för.

Gruppen besökte också en av Horschs försöksgårdar i Tjeckien samt Horsch Leebs huvudkvarter i Tyskland. Resan ordnades i mitten av mars av Turun Konekeskus.

Läs också: Horsch stärker sina positioner i Norden – och Finland