Aland Tillsammans A Webben
Tonys Karlssons sambo Elin Mattsson jobbar på rederiet Eckerölinjens kontor, men är uppvuxen på en bondgård och hjälper till med gårdens alla arbeten.
Tema

Höstraps i nyckelroll
för driftig spannmålsodlare

Grävmaskinsentreprenören Tony Karlsson, 30, har de senaste åren etablerat sig som ny och större spannmålsodlare på Åland. Han odlar nu spannmål, lök och vall på totalt 170 hektar mestadels arrenderade marker. Inom de närmaste åren tar han också över hemgården Nilsas i Finström Ämnäs.

– Höstrapsen har visat sig vara en väldigt bra mellangröda som också tål torka, säger Tony som en viktig faktor för spannmålsodlingen.

Tony är utbildad lantbrukstekniker vid Jälla yrkesgymnasium utanför Uppsala i Sverige och har alltså den utbildning som krävs för generationsskifte enligt alla konstens regler när han inom några år tar över efter sin far Hilding Karlsson, som fortfarande brukar släktgårdens marker.

Men tills vidare odlar sonen Tony mest arrenderade marker.

– Turligt nog är åkrarna ganska samlade, men det finns också ett skifte som ligger nästan trettio kilometer bort.

Sprider grödorna

Tidigare specialiserade sig hans företag Tonys Gräv på nyröjningar, men de senaste tre åren har han satsat på spannmål och lök sedan det blev blev klart med förbudet att röja ny åkermark.

Nu odlar han lök på tolv hektar och spannmål på cirka 120 hektar ganska jämnt fördelat mellan höstvete, höstraps, vårvete, havre och korn.

– Det är viktigt med flera olika grödor eftersom alla år är olika. Då kan man hoppas att åtminstone någon del av skörden lyckas hyfsat bra.

Vall odlar han på trettio hektar med hästhö som specialitet.

Lökupptagningen sköter han helt själv tillsammans med sambon Elin Mattsson. Även det övriga skördearbetet och sådden gör han helst själv med egna maskiner.

– Det är bara för stenplockningen och viss besprutning som jag lejt arbete.

Höstgrödor säkrare

Tony Karlsson ser ljusare på årets spannmålsskörd än andra åländska odlare som LF kontaktat. Men visst konstaterar han att även om höstsädens övervintring lyckades mycket bra så slog torkan i maj och framför allt i juni hårt mot de förväntade skördevolymerna.

– Särskilt i juni när det också var så hett torkade markerna upp och axen blev små. Och vårsäden fick mycket svårt att komma igång. Höstgrödorna är säkrare nu när det blivit så torra somrar.

Under slutet av juli regnade det däremot mest hela tiden så att vattnet blev stående på vissa åkrar och skapade oro för att säden skulle gro i axen.

Sådana problem har Tony Karlsson däremot inte noterat trots att också hans spannmålsskörd blir senare och förmodligen även mindre än vanligt.

– Men här i Finström som ligger centralt brukar vi få mindre regn än på de västra och östra delarna av fasta Åland. Ännu är det ingen fara för min del fast det skulle komma lite mera regn, tyckte Tony i slutet av förra veckan.

Aland Tony Webben
Tony Karlsson ser höstrapsen som en mycket viktig mellangröda för spannmålsodlare. Den tål torkan bra, vilket är en stor fördel när de åländska somrarna blir allt mer fattiga på regn.

Lyckat med senare sådd av höstrapsen

Men det är ändå viktigt att vädret är sådant att han hinner tröska en del av sina åkrar för att kunna så höstrapsen i rätt tid.

Just höstrapsen ser Tony nämligen som en utmärkt ”avbrottsgröda” i växtföljden eftersom den tål torka bra. På Åland behöver höstrapsen däremot som regel sås senast den 15 augusti.

– Men om det då är för torr gror rapsen inte. Så i fjol väntade jag därför till den 20 augusti när meteorologerna lovade regn och den sådden lyckades bra.

Han säljer all sin spannmål via Ab Lantbruk, som köper upp och förmedlar största delen av den konventionella åländska spannmål som inte säljs mellan gårdarna.

I fjol noterades dock en ny trend när några åländska spannmålsodlare sålde direkt till företag på fastlandet.

– En helt naturlig utveckling, kommenterar Ab Lantbruks vd Nina Nyman-Johansson.

Hon bedömer att den totala spannmålsarealen på Åland i år är något större än i fjol.

– Nu odlas det också mera råg på bekostnad av havre, säger hon.

Bra för havre och höstkorn

Erik Ekström som tillsammans med frun Emilia driver Markusas kvighotell i Jomala Ingby hade sitt höstkorn tröskat redan förra veckan.

– Och det var bra. Fullt godkänt, är hans betyg.

Också havren ser bra ut, men skörden av vårkorn blir svag.

– Vi har redan till och med slagit en del till foder i stället för att tröska.

Mindre ekospannmål

Den ekologiska spannmålsodlingen har däremot minskat enligt Mats Häggblom på Germundö gård i Saltvik.

Han brukar köpa upp och förmedla den ekologiska spannmålen, men påpekar att han i vintras inte kunde teckna några odlingskontrakt på grund av de låga priserna.

– Och ännu har jag inte fått några besked om den kommande prisnivån för ekospannmål, berättade han i slutet av förra veckan.