Havre Karnor Webben
Mögelsvampar och toxinerna de alstrar kan medföra kvalitetsproblem i havre. Gränsvärdet för livsmedelsbruk är 1.750 mikrogram DON mögeltoxiner per kilo. FOTO: Anna Kujala
Jordbruk Tema

Havrearealen sjönk
för andra året i rad

Odlingsarealen för havre har sjunkit under de två senaste åren, trots att konsumenternas intresse för havrebaserade livsmedel fortfarande ser ut att öka. De fyra hälsopåståendena för havre som godkänts av EFSA Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet) har säkert inverkat på intresset. Av den inhemska havreskörden används idag dock bara en tredjedel av livsmedelsindustrin. Odlingsarealen år 2019 uppgick till ungefär 319.300 hektar.

Havrens odlingsvärde avgörs av dess skördenivå, växttid och stråstyrka. Till havresorternas kvalitetsegenskaper hör hög hektolitervikt, låg skalhalt och hög proteinhalt. Grynhavre skall bland annat ha stora kärnor.

Även om växtsjukdomarnas inverkan på skörden för havre är ett klart mindre problem än för korn och vårvete, har Fusarium-svampar och de toxiner som de alstrar medfört kvalitetsproblem också för havre. Gränsvärdet för livsmedelsbruk är 1.750 mikrogram DON mögeltoxiner per kilo och för foderbruk rekommenderas ett högsta värde på 8.000 mikrogram per kilo.

I fjol noterades några ändringar i sorternas odlingspopularitet. De två mest odlade var fortfarande Niklas vars popularitet steg till 21 procent (år 2018, 14 procent), Meeri 8 procent (år 2018, 9 procent). På tredje plats är nu Belinda (6 procent). Belinda är en gammal sort som odlats i tjugo år.

Ny sort för i år är Kontio som i februari upptogs i sortförteckningen.

Havresorterna

Eemeli (Boreal 2007) är en tidig havresort. Strået är kort och styvt. Avkastningen är lägre än för andra tidiga sorter. Kärnan har en tämligen hög skalhalt. Bladfläcksjukdomar förekommer i någon mån.

Meeri (Boreal 2013) ger en god avkastning i relation till sin växttid. Den är den näst mest odlade havresorten. Strået är styvt. Har stor kärna för att vara en tidig sort. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är på samma nivå som de övriga tidiga sorternas.

Riina (Boreal 2013) har lika goda avkastnings- och kvalitetsegenskaper som de andra tidiga sorterna. Hektolitervikten är hög. Motståndskraften mot växtsjukdomar är en aning bättre de övriga tidiga sorternas.

Nella (Boreal, 2018) når avkastningsnivå som Akseli. Den trivs bra oberoende av odlingsförhållandena. Kärnan är stor och skalhalten är låg. Motståndskraften mot växtsjukdomar är lika god som Akselis.

Perttu (Boreal 2018) är några dagar tidigare än Akseli och ger en högre skörd än denna på odlingszon III. Strået är styvt och kvalitetsegenskaperna goda. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är en aning svagare än Akselis.

Niklas (Boreal 2014) är lika avkastningsrik som Akseli. Också stråstyrkan är lika god. Dess kärna är den största bland de tidiga havresorterna. Bladfläckssjukdomar förekommer i någon mån.

Avetron (Graminor, Norge 2014) är lika tidig och avkastningsrik som Akseli. Strået är svagare. Den har trivts bra i synnerhet på odlingszon III. Kvalitetsegenskaperna har varit synnerligen goda. Bladfläckssjukdomar förekommer i någon mån. Sorten representeras i Finland av Lantmännen Agro.

Akseli (Boreal 2009) är en stråstyv sort med liten kärna. Den trivs bra på alla odlingszoner. Hektolitervikten är hög. Även om sorten är tidig är förekomsten av bladfläcksjukdomar rätt liten.

Ringsaker (Graminor, Norge 2008) är några dagar senare och mer avkastande än Akseli. Motståndskraften mot växtsjukdomar i klass med Akselis. Representeras i Finland av Lantmännen Agro.

Kontio (Saatzucht Bauer, Tyskland 2020) är en ny sort som är fem dagar tidigare än Donna. Avkastningen är på samma nivå som den något tidigare sorten Niklas’. Stråstyrkan lika god som Donnas. Kärnan är stor. Dess motståndskraft mot havrens bladfläcksjuka är något under genomsnittet, på samma nivå som Niklas’ men svagare än Aleksis. Sorten representeras i Finland av Plantanova.

Alku (Boreal 2013) är en mycket stråstyv sort. Den har trivts bra på odlingszon III. Kärnan är stor. Motståndskraften mot växtsjukdomar är god.

Magni (Graminor AS, Norge 2018) är tre dagar senare än Akseli och tre dagar tidigare än Donna. Avkastningen når upp till samma nivå som senare sorter fast kärnan är liten, eller i klass med Akselis. Ingen särskild känslighet för någon växtsjukdom föreligger. Sorten representeras i Finland av Lantmännen Agro.

Taika (Boreal 2019) är en ny högvuxen men stråstyv sort. Kvalitetsegenskaperna är mycket goda. Kärnan är stor och skalet tunt. Motståndskraften mot växtsjukdomar är lika god som Akselis.

Oiva (Boreal 2017) är tre dagar senare än Akseli. I relation till växttiden är dess avkastning god i hela landet. Stråstyrkan är tämligen god. Kvalitetsegenskaperna är goda. Skalhalten är mycket låg och proteinhalten hög i relation till växttiden. Dess motståndskraft mot havrens bladfläcksjuka är över genomsnittet.

Canary (Nordsaat Saatzucht, Tyskland 2017) är en synnerligen avkastningsrik sort, i synnerhet på odlingszon I. Canary har låg skalhalt och hög hektolitervikt. Proteinhalten är något lägre än genomsnittet. Sorten har en tämligen stor kärna. Motståndskraften mot växtsjukdomar är god. Sorten representeras i Finland av Plantanova.

Moby (Nordsaat, Tyskland 2014) är i klass med Donna både i fråga om växttid och avkastning. Strået är ett av de kortaste. Moby har liksom Donna en liten kärna, mindre än andra sena sorters. Skalhalten är hög. Sorten representeras i Finland av S.G. Nieminen.

Obelix (Saatzucht Bauer, Tyskland 2014) är en sen sort som hör till de bästa både vad gäller skördenivå och kvalitet. Skalhalten är den lägsta, kärnan är stor och hektolitervikten hög. Sorten representera i Finland av Plantanova.

Matty (Nordsaat, Tyskland 2014) har en synnerligen god avkastningsförmåga. Den har klarat sig bra ända upp till odlingszon III. Den är något liggsädsbenägen. Kvalitetsegenskaperna i övrigt är mycket goda. Kärnans skalhalt är låg. Sorten representeras i Finland av Plantanova.

Löyly (Nordsaat Saatzucht, Tyskland 2018) är en sen sort. Påminner om Donna i fråga om växttid och avkastning. Kärnan är mycket stor. Lika god motståndskraft mot havrens bladfläcksjuka som Akselis. Sorten representeras i Finland av S.G. Nieminen.

Noora (Boreal, 2018) påminner i fråga om växttid och avkastning om Donna. Stråstyrkan och kvaliteten är också på samma nivå. Kärnan är större. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är en aning svagare än Akselis.

Harmony (Nordic Seed, Danmark 2017) är lika sen som Donna, men har en något lägre avkastning. Sorten är en aning benägen för liggsäd. Kärnans skalhalt är på medelnivå. Kärnan är anmärkningsvärt stor. Havrens bladfläcksjuka förekommer i någon mån. Sorten representeras i Finland av Hankkija.

Harald (Saatzucht Bauer, Tyskland 2015) är en sen sort i klass med Donna, men når inte ända upp till samma avkastningsnivå. Den har klarat sig bra också på odlingszon III och i svårare odlingsförhållanden. Stråstyrkan är på medelnivå och kärnan är en av de största. Motståndskraften mot växtsjukdomar i klass med Akselis. Representeras i Finland av Plantanova.

Avenue (Saatzucht Bauer, Tyskland 2016) är en sort med toppavkastning. Kärnan är stor. Stråstyrkan är på medelnivå och hektolitervikten kunde vara något högre. Motståndskraften mot växtsjukdomar lika god som Akselis. Sorten representeras i Finland av Plantanova.

Donna (Boreal, 2016) är mycket avkastningsrik och en av de mest stråstyva sorterna. Donna är en mätarsort i sortförsöken. Kärnan är liten men dess skalhalt är mycket låg. God resistens mot havrens bladfläcksjuka.

Benny (Nordsaat Saatzucht, Tyskland 2017) är en sen och mycket avkastningsrik sort som trivts synnerligen bra på odlingszon I. Strået är styvt. Kärnans skalhalt är något högre än genomsnittet och proteinhalt på samma rätt låga nivå som de övriga sena sorternas. Hektolitervikten är hög och kärnan medelstor. Förekomsten av växtsjukdomar är liten och sorten visar på god motståndskraft. Den representeras i Finland av S.G. Nieminen.

Bettina (Lantmännen, Sverige 2010) är en synnerligen avkastningsrik sort, med hög skalhalt. Något liggsädsbenägen. Har klarat sig bra i synnerhet på odlingszon I. Representeras i Finland av Lantmännen Agro.

Sandy (Nordsaat Saatzucht, Tyskland 2017) hör till de allra senaste sorterna. Trots den långa växttiden har sorten visat god avkastning också på odlingszon III. Strået är långt och något liggsädsbenäget. Hektolitervikten är hög. Även om kärnans proteinhalt är rätt låg är proteinskörden hög. Kärnans storlek är på genomsnittlig nivå och skalhalt hög. Den har inte visat särskild känslighet för någon av havrens vanligaste växtsjukdomar. Sorten representeras i Finland av Plantanova.

Merja Högnäsbacka och Marja Jalli
Naturresursinstitutet

Havresorternas skördar i de officiella sortförsöken 2012-2019 på odlingzonerna I och III, som pdf. Sorterna anges i tidighetsordning.

Tabell över de officiella sortförsöken som pdf.