Korn A Webben
Korn år vårt mest odlade sädesslag, det odlades i fjol på 454.000 hektar och 2018 på 463.000 hektar. FOTO: Anna Kujala
Jordbruk Tema

Flera nya kornsorter
i förteckningen

År 2020 upptogs tre tvåradiga och fem flerradiga kornsorter i sortförteckningen.

De flesta av kornsorterna odlas för foderbruk, men en del används också inom malt-, enzym- och stärkelseindustrin. Till malt- och stärkelsekornen räknas både flerradiga och tvåradiga sorter. Alla maltkornssorter lämpar sig också som råvara för stärkelseindustrin.

År 2019 odlades korn på cirka 454.400 hektar. Den mest odlade fodersorten var fortfarande Brage med 11 procent av arealen. Följande i odlingspopularitet var Kaarle 9 procent och Aukusti 8 procent.

Den mest odlade tvåradiga sorten var RGT Planet med 5 procent av totalarealen och 34 procent av arealen för maltkorn. Den var också den mest odlade maltkornssorten. Övriga populära maltkornssorter var Harbinger och Propino med 16 respektive 12 procent av maltkornsarealen. De två mest odlade maltkornssorterna upptog alltså ungefär hälften av maltkornsarealen.

De nya sorterna i den officiella sortförteckningen är flerradiga Onerva, Jalo, Annastina, Rödhette och Sylvester samt tvåradiga Focus, Abba och Formula 1.

Korn Brage Webben
Foderkornet Brage var i fjol den mest odlade flerradiga sorten. I år upptogs fem nya flerradiga sorter i sortförteckningen. FOTO: Anna Kujala

De flerradiga sorterna i tidighetsordning

Vertti (Boreal 2015) är en kortvuxen sort med mycket god stråstyrka. Den har den största kärnan av alla tidiga sorter. Proteinhalten är hög. Mycket god resistens mot kornets bladfläcksjuka, men känslig för sköldfläcksjuka. Mjöldagg kan förekomma.

Jalmari (Boreal 2013) är en dag tidigare än Aukusti. Avkastningspotentialen är lägre än för de nyare sorterna. Stråstyrkan är god. Proteinhalten är hög. Resistensen mot bladfläcksjukdomar är medelgod.

Mainio (Plantanova 2019) ger en förbättring i vårt sorturval i fråga om avkastning. Den är liggsädsbenägen men klarar kriterierna. Kvaliteten är god. Mjöldaggsresistensen är god. I sjukdomsbekämpningen bör noteras en svaghet för kornets bladfläcksjuka. Resistensen mot kornets sköldfläcksjuka är en aning bättre än genomsnittet.

Aukusti (Boreal 2010) är en tidig sort med hög avkastning. Både hektolitervikten och tusenkornsvikten är rätt höga. Kornets bladfläcksjuka och mjöldagg förekommer i någon mån.

Onerva (Boreal 2020) är en ny tidig flerradig sort vars växttid är lika lång som Aukustis. Den är drygt fem dagar tidigare än Kaarle, men når upp till samma avkastningsnivå. Tusenkornsvikten är hög. Strået är kort. Bildar liggsäd i samma mån som Kaarle. Motståndskraften mot mjöldagg är litet under genomsnittet. Motståndskraften mot kornets bladfläcksjuka är medelmåttig. Också motståndskraften mot sköldfläcksjuka är medelmåttig  eller i samma klass som Aukustis men svagare än Kaarles. Dess motståndskraft mot stråbas- och bladfläcksjuka är över genomsnittet.

Hermanni (Boreal 2019) är en förbättring i sorturvalet i fråga om avkastning. Strået är mycket styvt. Kvaliteten är en av de bästa bland de tidiga sorterna. Stora kärnors andel i skörden stor. Resistensen mot kornets bladfläcksjuka är god. I bekämpningen bör känsligheten för kornets sköldfläcksjuka noteras. Mjöldagg kan också förekomma.

Trym (Graminor, Norge 2014) är några dagar senare än Aukusti, mycket stråstyv. Liksom Jalmari har den inte samma avkastningspotential som de nyare sorterna. Kvaliteten är också en aning sämre. Mjöldagg kan förekomma. Resistensen mot sköldfläcksjuka är mycket god. Angrepp av kornets bladfläcksjuka bör kontrolleras. Sorten representeras i Finland av Lantmännen Agro.

Brage (Graminor, Norge 2014) är en foderkornsort med mycket stor avkastning. Hektolitervikten är hög men kärnan är liten. Proteinskörden är stor. Mest odlad av alla flerradiga sorter. Den representeras av Lantmännen Agro.

Armas (Plantanova 2018) är fyra dagar senare än Aukusti, men lika avkastningsrik. Stråstyrkan är i klass med Aukusti. Kvaliteten är mycket god och proteinskörden är stor. Resistensen mot mjöldagg är bättre än för Aukusti. I övrigt är resistensen mot växtsjukdomar medelgod, på samma nivå eller något bättre än Aukusti.

Severi (Boreal 2013) är lika avkastningsrik som Aukusti, men senare. Goda strå- och kvalitetsegenskaper. Proteinhalten är låg. Utomordentlig motståndskraft mot sköldfläcksjuka. 

Birk (Graminor, Norge 2019) är en flerradig sort med medellång växttid. Avkastningspotentialen är på samma nivå som för mest avkastningsrika sorternas med samma växttid. Kvaliteten är utomordentlig, kärnorna är stora. Resistensen mot bladfläckssjukdomar är medelmåttig. Sorten representeras av Lantmännen Agro.

Uljas (Plantanova 2018) har en mycket god stråstyrka. Kärnorna är mycket stora och hektolitervikten är hög. Bättre motståndskraft mot mjöldagg än Aukustis. I övrigt är motståndskraften medelgod, på samma nivå som Aukustis eller något bättre.

Alvari (Boreal 2015) är en sort med mycket stor kärna och hög skördepotential. Sorten har visat hög avkastning i synnerhet på odlingszon III. Stråstyrkan är god. Lämpar sig för stärkelseproduktion. Synnerligen god resistens mot sköldfläcksjuka. Resistensen både mot mjöldagg och kornets bladfläcksjuka är också god.

Jalo (Plantanova 2020) är en ny flerradig sort med samma växttid och avkastningspotential som Kaarle. Bildar också lika mycket liggsäd som Kaarle. Resistensen mot mjöldagg är medelmåttig, liksom Kaarles. Resistensen mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är god liksom Kaarles. Resistensen mot fläcktypen av kornets bladfläcksjuka är medelmåttig. Resistensen mot sköldfläcksjuka är liksom Kaarles något bättre än genomsnittet.

Justus (Boreal 2013) har en lägre skördepotential än Kaarle. Trivs bäst på lerjord. Kärnan är stor, motståndskraften mot växtsjukdomar är god.

Kaarle (Boreal 2014) är en sort med toppavkastning. Den lämpar sig för stärkelseproduktion. Den höga skördepotentialen har visat sig i synnerhet på odlingszon III. En av de bästa gällande stråstyrkan. Kvalitetsegenskaperna är mycket goda. Resistensen både mot nättypen av kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka är synnerligen god.

Annastina (Plantanova 2020) är en flerradig sort med samma växttid och avkastningspotential som Kaarle. Stråstyrkan är lika god. God resistens mot mjöldagg. Resistensen mot kornets bladfläcksjuka är lika god som Kaarles. Resistensen mot sköldfläcksjuka är liksom Kaarles något över genomsnittet.

Turkka (Boreal 2018) har liksom Kaarle visat en hög avkastningsförmåga i synnerhet på odlingszon III, men i södra Finland har skörden varit lägre än Kaarles. Strået är mycket styvt. Kvalitetsegenskaperna lika goda som de bästa flerradiga sorternas. Resistensen mot mjöldagg något bättre än Aukustis. I övrigt är resistensen mot växtsjukdomar medelgod, på samma nivå som Aukustis eller något bättre.

Rödhette (Graminor, Norge 2020) är en ny flerradig sort med lika god avkastningsförmåga och lika lång växttid som Kaarle. Den representeras Hankkija. Stråstyrkan är lika god som Kaarles. Resistensen mot mjöldagg är riktigt god. Resistensen mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är god, eller på samma nivå som Kaarles. Resistensen mot fläcktypen av kornets bladfläcksjuka är något under genomsnittet eller på samma nivå som Aukustis. Resistensen mot sköldfläcksjuka är medelmåttig eller något svagare än Kaarles. Också resistensen mot kornets stråbas- och bladfläcksjuka är något under genomsnittet, eller svagare än Kaarles.

Sylvester (Boreal 2020) är en flerradig sort med samma växttid som Kaarle men med en högre avkastningspotential än denna. Stråstyrkan är på samma nivå. Ingen liggsäd har noterats i försöken. Motståndskraften mot mjöldagg är något under genomsnittet eller på samma nivå som Aukustis. Resistensen mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är god och resistensen mot fläcktypen av kornets bladfläcksjuka är medelmåttig eller på samma nivå som Kaarles. Resistensen mot sköldfläcksjuka är något över genomsnittet eller på samma nivå som Kaarles. Resistensen mot kornets stråbas- och bladfläcksjuka är god.

Bredo (Graminor, Norge 2019) är en ny sort med toppavkastning. Stråstyrkan är mycket god med beaktande av att sorten är sen. Ingen liggsäd har noterats i sortförsöken. Hektolitervikten är hög. Kärnan är mindre än för andra sena flerradiga sorter. Sorten representeras av Lantmännen Agro.

Eversti (Boreal 2017) är den allra senaste av våra flerradiga sorter, ungefär en dag senare än Kaarle. Avkastningen är också en av de högsta. Den är mycket stråstyv även om strået är ganska långt. Kärnan är stor och kvaliteten god. Motståndskraften mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är mycket god.

Korn Trekker 4 Webben
I år upptogs tre nya tvåradiga korn i sortförteckningen. På bilden mätarsorten Trekker. FOTO: Anna Kujala

De tvåradiga kornsorterna i tidighetsordning

Arild (Lantmännen, Sverige 2016) är en högavkastande och stråstyv sort. Den allra tidigaste av de tvåradiga sorterna. Kvalitetsegenskaperna är utomordentliga. Lämpar sig för stärkelseproduktion. Motståndskraften mot kornets bladfläcksjuka är god och mot sköldfläcksjuka medelmåttig. Den representeras av Lantmännen Agro.

SW Mitja (Lantmännen, Sverige 2012) är en tidig sort med god avkastning som lämpar sig både för foder- och stärkelseproduktion. Den har trivts bra i synnerhet på odlingszon III.  Hektolitervikt, proteinhalt och stärkelsehalt är höga. Representeras i Finland av Lantmännen Agro.

Repekka (Boreal 2016) är en tidig sort med lika lång växttid som SW Mitja. Synnerligen stråstyv och odlingssäker. Hektolitervikten är över genomsnittet. Sorten har förädlats till specialmaltsort.  Motståndskraften både mot kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka är god.  Förekomsten av bas- och bladfläcksjuka  bör kontrolleras.

Luhkas (RAGT, Frankrike 2015) har också lika lång växttid som SW Mitja. Den är en synnerligen avkastningsrik och stråstyv sort. Utmärkta kvalitetsegenskaper. Kärnan är stor. Lämpar sig för stärkelseproduktion. Medelgod resistens mot kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka. Sorten representeras i Finland av Tilasiemen.

Nousu (Nordic Seed, Danmark 2018) är tre dagar tidigare än mätarsorten Trekker, men har lika god avkastningsförmåga. Kvalitetsegenskaperna goda. Den är motståndskraftig mot mjöldagg. Resistensen mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är något svagare än Trekkers, men resistensen mot sköldfläcksjuka är bättre än Trekkers. I övrigt är resistensen mot växtsjukdomar på samma nivå. Representeras i Finland av Hankkija.

Salome (Nordsaat, Tyskland 2013) har en lika god avkastningsförmåga som de två föregående sorterna och den senare sorten Trekker. Strået är kort och styvt. Både tusenkornsvikten och hektolitervikten är höga. Proteinhalten är låg. Representeras i Finland av Plantanova.

Rusalka (Ackermann, Tyskland 2015) är mycket avkastningsrik och stråstyv. Kvalitetsegenskaperna är goda. Har trivts bra i synnerhet på lerjord och på odlingszon I. Proteinhalten hör till de lägres nivå. God resistens mot kornets bladfläcksjuka, litet känsligare för sköldfläcksjuka. Representeras i Finland av SG Nieminen.

Fandaga (Noordsat, Tyskland 2019) har en bättre avkastningsförmåga än Trekker. Växttiden är medellång bland de tvåradiga sorterna. Strået är styvt. Kärnan är mycket stor och proteinhalten låg. Sorten representeras i Finland av Plantanova.

Kombaredu (Nordic Seed, Danmark 2018) är en odlingssäker sort, som trivts på alla odlingszoner i varierande förhållanden.Strået är styvt och kort. Kvalitetsegenskaperna är på medelnivå för tvåradiga sorter. Sorten representeras av Hankkija.

Eifel (Secobra Researches, Frankrike 2015) har en mycket god avkastningsförmåga, i klass med Trekker. Kärnan är stor. Lämpar sig för stärkelseproduktion. God motståndskraft mot nättypen av kornets bladfläcksjuka. Resistensen mot sköldfläcksjuka är medelgod. Sorten representeras av Plantanova.

Focus (Secobra Researches, Tyskland 2020) är en ny tvåradig sort som är tidigare än Trekker och har en bättre avkastningsförmåga än denna. Focus representeras av Lantmännen Agro. Ingen liggsäd har noterats i försöken. Sorten är resistent mot mjöldagg. Resistensen mot kornets bladfläcksjuka är på samma nivå som Trekkers. Dess resistens mot sköldfläcksjuka är riktigt god, bättre än Trekkers.

Fatima (Saatzucht Josef Breun, Tyskland 2018) är en sort med kort och styvt strå. Kvaliteten är god och hektolitervikten är hög. Dess resistens mot växtsjukdomar är medelmåttig. Sorten representeras av Plantanova.

Feedway (Nordic Seed, Danmark 2019) har en avkastningspotential som innebär en förbättring gentemot andra sorter med samma växttid. Strået är kort och styvt. Kärnan är inte alltför stor. Resistensen mot växtsjukdomar är lika god eller bättre än mätarsorternas. Sorten representeras i Finland av Hankkija.

LG Nabuco (Limagrain, Frankrike 2018) har en mycket god avkastningsförmåga. Kvaliteten är god, men hektolitervikten en aning låg. Sorten representeras av Boreal.

Vanille (Saatzucht Josef Breun, Tyskland 2017) har mycket stor kärna och god avkastning i klass med Trekkers. Har visat högre avkastning i södra Finland än Trekker. Stråstyrkan är mycket god. Motståndskraften mot nättypen av bladfläcksjuka är synnerligen god. Sorten representeras i Finland av S.G.Nieminen.

Melius (Syngenta, UK 2015) har en mycket god avkastningsförmåga i klass med Trekker. Kvaliteten är mycket god och kärnan stor. Lämpar sig för stärkelseproduktion. Motståndskraften mot kornets bladfäcksjuka och sköldfläcksjuka är god. Representeras i Finland av Syngenta.

Uta (Nordsaat, Tyskland 2016) har en avkastning i nivå med de äldre högavkastande sorterna. Den är synnerligen stråstyv och har en stor kärna. Motståndskraften mot nättypen av kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka är medelgod. Ingen speciell känslighet för fläcktypen av kornets bladfläcksjuka. Angrepp av kornets bas- och bladfläcksjuka kan förekomma. Sorten representeras av Plantanova.

Carmen (Lantmännen, Sverige 2018) har klarat sig bra i synnerhet på odlingszon I. Strået är mycket styvt. Kvaliteten är god, proteinhalten låg. Sorten representeras av Lantmännen Agro.

Harbinger (Boreal 2009). har ett mycket styvt strå, bland det styvaste av alla tvåradiga malt- och stärkelsekorn. Avkastningen är lägre än för de nyare tvåradiga sorterna. Kärnan är mindre än hos andra sena sorter. Sjukdomsresistensen är god.

Eastway (Nordic Seed, Danmark 2019) har en avkastningspotential som utgör en förbättring jämfört med andra sorter med samma växttid. Odlingssäker. Kärnan är stor och kvaliteten är god. Resistensen mot sköldfläcksjuka och kornets bladfläcksjuka är minst lika god som mätarsorten Trekkers. Sorten representeras i Finland av Hankkija.

Stairway (Nordic Seed, Danmark 2019) är en rätt ny sort vars avkastningsförmåga överstiger äldre sorters med samma växttid. Strået är styvt. Proteinhalten är låg. Motståndskraften mot sköldfläcksjuka och kornets bladfläcksjuka är minst lika god som Trekkers. Sorten representeras i Finland av Hankkija.

Trekker (Boreal 2013) lämpar sig både för malt- och stärkelseproduktion. Den används nu som mätarsort i de officiella sortförsöken. Skördenivån är mycket hög men något lägre än för nyhetssorterna med toppavkastning. Hektolitervikten och tusenkornsvikten är höga. Proteinhalten är på medelnivå.

WPB Amade (Wiersum Plantbreeding, Nederländerna 2019) är en tvåradig sort som klassas som sen. Avkastningsförmågan är stor liksom för andra  nya sorter. Strået är mycket styvt och kvalitetsegenskaperna goda: kärnan är stor, hektolitervikten är hög. Resistensen mot sjukdomar är god. Sorten representeras i Finland av Lantmännen Agro.

Avalon (Saatzucht Josef Breun, Tyskland 2016) är en sort med lika god avkastningsförmåga som Trekker. Stråstyrkan är väldigt god och kvalitetsegenskaperna goda. I synnerhet kärnan är stor. Motståndskraften mot nättypen av kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka är medelmåttig. Mot bas- och bladfläcksjuka är resistensen bättre än genomsnittet. Sorten representeras i Finland av S.G. Nieminen.

Abba (Nordsaat, Tyskland 2020) är en sort med samma växttid som Trekker men med en högre avkastning än denna. Ingen liggsäd har noterats i försöken. Den är resistent mot mjöldagg. Resistensen mot andra växtsjukdomar är god eller medelmåttig. Sorten representeras av Plantanova.

RGT Planet (RAGT, Frankrike 2016) är den mest odlade maltkornsorten. Avkastningen ligger i nivå med de sena sorternas. På odlingszon III har den klarat sig bättre än Trekker.  Proteinhalten är låg. Motståndskraften mot kornets sköldfläcksjuka är god. Motståndskraften mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är medelmåttig, men angrepp av fläcktypen av kornets bladfläcksjuka bör man vara beredd på. Sorten representeras i Finland av Tilasiemen.

KWS Fantex (KWS Lochow GmbH, Tyskland 2017) är lika sen som Trekker men har en betydligt högre avkastning. Stråstyrkan är god. Proteinhalten är låg. Motståndskraften mot sköldfläcksjuka har i fältförsöken varit mycket god. Sorten representeras i Finland av Tilasiemen.

Vipekka (Boreal 2016) är en sort med lika lång växttid som Trekker. Avkastningen är dock något lägre än för de sorter som avkastar allra mest. Den är mycket stråstyv och kvalitetsegenskaperna är goda. Proteinhalten är hög. Vipekka är en sort för specialmaltproduktion. Motståndskraften mot kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka är god.

Formula 1 (Secobra Reserches, Tyskland 2020) är en sort med samma växttid som Trekker men med en högre avkastning. I försöken har liggsäd inte noterats. Sorten är resistent mot mjöldagg. Resistensen mot övriga växtsjukdomar är god eller medelmåttig. Sorten representeras av Lantmännen Agro.

Crescendo (Secobra Researches, Frankrike 2016) är en sen och högavkastande sort. Strået är rätt långt. Stråstyrkan är på medelnivå eller strax under. Kvaliteten är medelmåttig. Hektolitervikten är rätt låg. Motståndskraften mot kornets sköldfläcksjuka är mycket god och mot kornets bladfläcksjuka god. Förekomsten av bas- och bladfläcksjuka bör kontrolleras. Sorten representeras av Lantmännen Feed.

Soulmate (Nordic Seed, Danmark 2015) är en dag senare än Trekker. Lika avkastningsrik, kortvuxen och stråstyv. Kvaliteten är medelmåttig. Motståndskraften mot kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka är något under medelnivå. Sorten representeras i Finland av Hankkija.

Ellinor (Saatzucht Josef Breun, Tyskland 2019) är en sort med högre skörd än mätarsorten Trekker och tillhör de allra bäst avkastande bland sorterna med samma växttid. Strået är rätt långt men tillräckligt styvt. Kvaliteten är god även om hektolitervikten är något lägre än för andra nya sorter. Proteinhalten är låg. Sorten representeras i Finland av Plantanova.

NFC Tipple (Syngenta, England 2008) är en avkastningsrik och stråstyv malt- och stärkelsekornsort. Avkastningsförmågan ligger dock klart under de nyare sorternas. Tusenkornsvikten är mycket hög och proteinhalten låg. Den är inte känslig för någon speciell växtsjukdom. Representeras i Finland av Syngenta.

Fennica (Boreal 2015) är en ny maltkornssort. Passar bäst för odling i södra Finland. Strået är styvt och avkastningen stor. Kvaliteten är medelmåttig.

KWS Irina (KWS Lochow, Tyskland 2017) har ungefär lika lång växttid som Trekker.  I södra Finland är också avkastningen på samma nivå som Trekkers.  Stråstyrkan är mycket god. Kvaliteten är medelmåttig. Den är helt resistent mot mjöldagg. Resistensen mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är mycket god. Sorten representeras i Finland av Lantmännen Feed.

Laureate (Syngenta, Danmark 2019) är den allra senaste sorten i sortförteckningen. Avkastningen har varit högre än Trekkers. Andelen liggsäd har i försöken varit hög, men speciellt på odlingszon III. Kärnan är stor. Resistensen mot kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka har varit lika god eller bättre än Trekkers. Resistensen mot stråbas- och bladfläcksjuka har varit något lägre än genomsnittet.

Marja Jalli och Merja Högnäsbacka
Naturresursinstitutet

Tabell över de officiella sortförsöken för flerradiga kornsorter som pdf.

De flerradiga kornsorternas skördar på odlingszonerna I och III i de officiella sortförsöken 2012-2019 som pdf. Kilogram per hektar. Sorterna i tidighetsordning.

Tabell över de officiella sortförsöken för tvåradiga kornsorter som pdf.

De tvåradiga kornsorternas skördar på odlingszonerna I och III i de officiella sortförsöken 2012-2019. Kilogram per hektar. Sorterna i tidighetsordning.