Hank1
Många kunder infann sig på Hankkijas invigning i Borgå den första lördagen i april.
Maskin & teknik

Hankkija valde att satsa i Borgå

Första dagen i april, en lördag, önskar butikschefen för Hankkija i Borgå, Daniela Fager välkommen på invigningsdagen. Det var inget aprilskämt fastän det var första april.

– Vi har haft öppet på den här adressen i Östermalm sedan i fjol somras, men de sista utrymmena här blev färdiga först riktigt nyligen, säger Daniela Fager.

– De tidigare utrymmena i Hornhattula började bli utslitna och de var dessutom ganska trånga, så vi letade efter ett nytt ställe med mer plats.

Nu är Hankkija så gott som vägg i vägg med Brunbergs sötsaksfabrik, som också äger fastigheten. Tidigare höll tryckeriet Laakapaino hus här.

Hank2
Butikschefen för Hankkija i Borgå Daniela Fager har orsak att le på invigningen denna första lördag i april.

Avhämtningskod till obemannat lager

Hankkijabutiken i Borgå är den andra i landet som följer en inredningsprofil med mörk toning och en interiör som påminner om en lada. Den första var Seinäjoki, och nu torde Hyvinge följa efter.

Nytt i Borgå blir trädgårdsavdelningen som riktar sig till såväl hemträdgårdarna som till de professionella odlarna. Det finns inte så många professionella växthusodlare i Östnyland, men småskalig frilandsodling, ofta med direktförsäljning, blir hela tiden vanligare.

– Nu kan vi också hålla oss med större maskinpark och även i övrigt ett bredare sortiment av produkter, säger Daniela Fager. En grej vi tog exempel av från Seinäjoki är ett obemannat lager tillämpat för jordbruksförnödenheter och reservdelar. Kunden beställer sina produkter före klockan 16 och får då en avhämtningskod.

Då kan kunden komma och avhämta beställningen från lagret på vilken tid av dygnet som helst.

– Vi räknar med att det här ska göra underhållet av maskinerna lättare till exempel när säsongarbetena är på gång. Dessutom är det många som numera sköter jordbruket vid sidan av ett annat arbete och har svårt att komma hit på arbetstid.

I den vevan påminner Daniela Fager också om att Hankkija i Borgå har öppet på lördagarna året runt.

– Under försommaren kommer vi dessutom att försöka med söndagsöppet.

Hon räknar med en kundkrets i hela östra Nyland och åtminstone delar av Päijänne-Tavastland och Kymmenedalen.

Optimistiskt trots utmaningar

Daniela Fager ser optimistiskt på marknaden, fastän jordbruksnäringen har varit i trångmål under en längre tid.

– Vår situation är ju den samma som alla andras, säger hon. Dessutom har bland annat utbudet på gödsel åter ökat och priserna kommit något ner. Utbudet på vårgödsel är normalt i år i motsättning till i fjol, men frakterna kostar fortfarande. Gödseln från Ryssland har hela tiden varit billigare, men den vägrar vi befatta oss med. Vi var för övrigt bland de första som sade upp samarbetet med Teboil efter den ryska invasionen av Ukraina. Nu samarbetar vi i stället med Neste.

Många produkter råder det emellertid brist på, tillägger Daniela Fager.

– När vi tidigare kunde få påfyllning av strö en gång i veckan så måste vi numera ofta nöja oss med en gång i månaden.

Hank3
Jörgen och Maarit Bergman från Ylike och Stefan Forsman från Illby är bland besökarna på Hankkijas invigning.

Borgås lantbruksaffärer är nu koncentrerade

Jørgen och Maarit Bergman från Ylike och Stefan Forsman från Illby är bland besökarna denna soliga lördag.

Flytten av Hankkija från Hornhattula innebär att åtminstone de tonangivande lantbruksaffärerna i Borgå numera är koncentrerade till stadsdelarna Östermalm och Stadshagen. Det tycker Stefan Forsman är en bra sak.

– Vi får vara tacksamma över att vi har flera olika affärer i Borgå, tillägger Jörgen Bergman.

Dessutom finns ett flertal affärer och servicepunkter som jordbrukarna brukar anlita i samma stadsdelar.

Både Jørgen Bergman och Stefan Forsman påminner om att det är viktigt med snabb tillgång till reservdelar under säsongen. Det heter förvisso att man ska underhålla maskinerna utanför säsongen, men man kan inte alltid vara förberedd på allt som kan tänkas krångla.

– Skördetröskan brukar ju vara i skick elva månader i året, skämtar Stefan Forsman. Men det är den där sista månaden den krånglar.

Hank6
Mårten Wiksten från Bjurböle besökte Hankkija på invigningen.

Mårten Wiksten från Bjurböle är också bland dem som kommit på besök. Han har numera överlåtit jordbruket till sonen Mathias.

– Men jag deltar nog fortfarande i jobbet säger han. Så blir det också den här våren.

Trots den kalla förmiddagen den första april känner man att vårbruket närmar sig.

Hank4
Väderstad har samarbetat med Hankkija i över trettio år och det märks självfallet på böndernas maskinpark även i Östnyland. Bo Stark och Per Andersson var på plats när Hankkija invigde sina nya utrymmen i Borgå.

Kända ansikten från Väderstad på plats

På plats i Borgå är också Väderstads försäljningschef Bo Stark som ansvarar för marknaden i Norden och Per Andersson samt Sebastian Baarman som är ansvarig för försäljningen i Finland.

Per Andersson har pensionerat sig, men jobbar fortfarande ungefär en dag i veckan.

– Numera kan jag vara med på sådant som jag tycker om, säger han.

Före besöket i Borgå har de varit i Seinäjoki och i Närpes.

Hankkija har varit återförsäljare av Väderstads maskiner i över trettio år. Det var 2021 som 30 års jubileet kunde firas och det är inte minst Per Anderssons förtjänst.

Under en period då Väderstad hade egen marknadsföring och försäljning i Finland kom han i kontakt med representanter för dåvarande Hankkija-Lantbruk, och därifrån utvecklades samarbetet.

– Det är glädjande att Hankkija vågar satsa också under en tid med utmaningar, säger Bo Stark. Vi vill vara med och samarbeta med sådana som satsar.

Hank5
I slutet på fjolåret ringde lantbrukaren Lars-Håkan Jonsson från Örebro (till höger på bilden) till Bo Stark. Han ville skicka ett elverk på lastbilsflak till Ukraina. Elverket på 200 ampere är försett med en sex-cylindrig Scania dieselmotor och väger 3,4 ton. Bo Stark hämtade verket i december 2022. Därefter bytte servicegrabbarna i Väderstad ut oljan och provkörde verket innan det skickades vidare till mottagarna via Väderstads dotterbolag söder om Kiev. Den andra personen på bilden framför elverket är Lars-Håkan Jonssons son Johan Wellander. FOTO: Väderstad

Full aktivitet i Ukraina

När det gäller utmaningarna så är det bland annat tillgången och priset på stål som drabbat tillverkarna av jordbruksredskap, så också Väderstad.

– Som tur är har vi vår egen komponentfabrik i Överum, det har vi nu haft nytta av, fortsätter Bo Stark. Vi har också kunnat hålla ett utbud på maskiner, eftersom vi stoppade vår handel med Ryssland redan första mars i fjol efter den olagliga invasionen av Ukraina.

De maskiner som var tillverkade med tanke på Ryssland har nu haft åtgång på annat håll.

– Det finns emellertid företag inom jordbruksbranschen i EU som ännu handlar med Ryssland trots förbudet – tyvärr, säger Bo Stark.

För tillfället har Väderstad däremot livlig aktivitet i Ukraina.

– Vi har ett femtiotal anställda där, berättar Bo Stark. Vi skickar fyra-fem lastbilar dit i veckan nu inför säsongen.

Det finns med andra ord en vilja att bruka den bördiga jorden i det krigshärjade landet också denna vår. I slutet av mars rapporterade exempelvis CNN om jordbrukare som försätter sig själva i livsfara när de gräver upp minor för hand för att komma åt att så in åtminstone en del av sina åkrar. Fastän kriget skulle stoppa med en gång kommer det emellertid att ta flera år innan landets odlingsmark är i fullt odlingsbart skick igen.

Väderstad deltar också tillsammans med Sveriges jordbrukare i ett hjälpprogram för Ukraina, som går ut på att leverera vedspisar och elverk dit.

– Det är i huvudsak svenska bönder som har deltagit i leveranserna, säger Bo Stark. En lantbrukare i Örebro, Lars-Håkan Johnsson, ringde om ett elverk, så jag åkte och hämtade det i december 2022. Det ledde till en liten artikel i ATL och efter det var karusellen i gång.

Nu har bönder och andra, till exempel företag och deras anställda, skänkt 75 elverk och tillverkat cirka 1.200 vedspisar, som levererats till Väderstads anläggning strax utanför Kiev. Leveranserna av elaggregat och spisar fraktas parallellt med Väderstads maskiner.