Koriander1
Thomas Lindroth ser med spänning fram emot sin första skörd av koriander. Den ettåriga kryddväxten har en lång växtperiod, skördetiden är i månadsskiftet september--oktober.
Jordbruk

Han ser fram emot sin första korianderskörd

Koriandern har vid sidan av kummin på senare tid dykt upp som en alternativ gröda på en del gårdar. Koriandern är en ettårig kryddväxt som trivs i mineral- och lerjordar. Men odlarna är ännu få och odlingsarealen liten.

Jordbrukare Thomas Lindroth på Gundby gård i Kimitoön hör till de odlare som valt att pröva på koriander. Han odlar koriander på 11 hektar av gårdens 160 hektar stora odlingsareal.

Koriandern kom in i bilden som en följd av att hälften av gårdens rågodling utvintrat på grund av isbränna. I stället för att ersätta den utvintrade rågen med korn valde Lindroth att så koriander på arealen.

– Det fanns inte alls med i planerna från början. Men när jag hörde om möjligheten beslöt jag att testa. För mig är det en helt ny gröda och ett spännande försök. Samtidigt bidrar man till att minska på en potentiell överproduktion av spannmål, säger Lindroth.

Koriandern sådde han i början av maj. Växtperioden är lång, 120 dagar. Växten blommar i augusti och i månadsskiftet september--oktober skördas korianderfröna.

Hittills ser allt bra ut

Koriandern har vuxit bra och har nu nått en höjd på cirka 15 centimeter.  När växten nått sin fulla längd är den 70--80 centimeter hög.

– Hittills ser allt bra ut. Växterna är frodiga och några sjukdomar har inte upptäckts. Nu är det bara att vänta och se hur resten av växtsäsongen blir, säger Lindroth.

Skördenivån beräknas i snitt vara 0,5 ton per hektar.
Det finns flera orsaker till att Lindroth valde att odla koriander. En av dem är att växten inte kräver någon gödsel.

– Det passar bra i dessa tider när gödselpriserna är höga, säger Lindroth.

Han räknar med att spara 3.500 euro i gödselkostnader.

Koriander2
I det här skedet påminner korianderns blad lite om persilja till utseendet. När den vuxit till sig och nått sin fulla höjd blir koriandern 70--80 centimeter hög.

Ett relativt säkert kort

Lindroth ser koriandern som ett relativt säkert kort när det gäller lönsamheten.

– Enligt nuvarande försäljningspris och stödnivå är koriandern med stor sannolikhet lönsammare än spannmål, säger han.

På grund av kriget i Ukraina har priset gått upp kraftigt, eftersom koriander odlas både i Ryssland och i Ukraina.

– I dag är priset det dubbla jämfört med i fjol. En annan fördel är att det är fråga om kontraktsodling. Det betyder att när jag köper utsäde vet jag att jag får produkten såld till avtalat pris, säger Lindroth.

Lindroth har ingått odlingsavtal med företaget Caraway Finland. Närpesföretaget betalar 800 euro per ton för koriander som odlas konventionellt, för ekologiskt odlad koriander är priset 1.500 euro per ton.

Fortsatt hög prisnivå

Mark Engelholm som är vd i Caraway Finland räknar med att den höga prisnivån kommer att hålla i sig.

– Marknaden är i obalans på grund av kriget. Det gör att efterfrågan på koriander är stor, säger han.

Företagets huvudprodukter är kummin och kumminolja. Men man har nu också avtal om odling av koriander med ett trettiotal odlare. Odlingsarealen är omkring 100 hektar. Cirka 70 procent av odlarna finns i södra Finland, resten finns i Österbotten.

Caraway informerade i våras om att man köper koriander till dubbelt högre pris jämfört med i fjol. Men färre odlare än väntat nappade på kroken.

Målet är fler odlare

– Vi var för sent ute. De flesta har sina odlingsplaner klara redan på hösten och till och med ännu tidigare, säger Engelholm.

I fortsättningen siktar man på att få kontrakt med fler korianderodlare för att nå större volymer och odlingsarealer. Målet är att nå upp till 1.000 hektar inom tre år.

– För att nå dit strävar vi till att sänka priserna på utsäde, tanken är att starta utsädesodling av koriander i Finland. Avsikten är också att utveckla odlingstekniken. Egentligen behövs inga specialmaskiner. Man kan använda samma maskiner som inom spannmålsodlingen, säger Engelholm.

Koriander ger vanligen en skörd på cirka 500 kilogram per hektar. Men det finns odlare som fått en skörd på upp till 1.500 kilogram.

Största delen av den koriander som Caraway köper upp går liksom kummin på export till grossister inom livsmedelsindustrin. Exporten omfattar både frön och olja.

Koriander3
Ännu består kryddväxten av bara gröna blad. Efter blomningen i augusti bildas fröna som skördas i månadsskiftet september–oktober.