Hjart3
För en tid sedan hamnade Mikael Hoxell, potatisodlare i Dagsmark, att utföra hjärt- lungräddning på sin svärfar som fick en stor hjärtattack. En på alla sätt omvälvande upplevelse. Vi är glada över att han lever, säger Mikael.
Livet på landet

Han räddade livet på sin svärfar
med hjärt-lungräddning

Mikael Hoxell i Dagsmark har gått flera kurser i första hjälpen. De kunskaperna hjälpte till att rädda livet på hans svärfar som fick en stor hjärtinfarkt i slutet av sommaren. Något som också bidrog till att hjärt-lungräddningen fungerade var tillgången till 112-appen.

– Jag vet inte varifrån jag fick styrkan att dra ner honom från soffan och lägga honom på golvet. Jag är ganska liten, medan min svärfar är en stor karl. Man hann inte tänka så värst mycket utan det var bara att följa instruktionerna och utföra hjärt-lungräddningen, säger Mikael Hoxell.

Mikael beskriver en kväll för några veckor sedan när hans svärfar Alf Lind, 82, fick en massiv hjärtinfarkt. Hoxell befann sig på andra sidan vägen och tog upp potatis i Dagsmark när Alfs bror Bengt meddelade att Alfs hälsotillstånd försämrats.

– Vi sprang in och han började svettas och mådde dåligt. Bara några minuter senare stängdes hans ögon och han svimmade. Det hela gick mycket snabbt och jag minns faktisk inte så mycket av händelsen, berättar Mikael.

Redan när hälsotillståndet försämrades hade Mikael och hans fru tagit fram telefonen på vilken 112 Suomi-appen, som är nödcentralens mobilapplikation, var installerad. Via den appen fick Mikael information om hur han skulle gå till väga.

– Jag hade den anställda på nödcentralen på högtalare och hon förklarade precis hur jag skulle göra, steg för steg. Instruktionerna var exakta och ofta hör man att folk klagar på att de inte får betjäning på svenska men det fick jag. Allt fungerade smärtfritt, säger Mikael.

Ambulans i närheten

Hoxells hade turen att en ambulans befann sig i Kristinestad, cirka 12 kilometer därifrån. Mikael fick noggranna instruktioner om utföra hjärt-lungräddningen tills ambulanspersonalen var på plats. Han fick inte heller stänga av samtalet med nödcentralen innan hjälp kom.

– Det var nödcentralen mycket noga med, att jag inte får lägga på luren. Hon pushade mig också att hålla på och jag vet inte riktigt hur länge det tog, men nog höll jag på med hjärt-lungräddningen i kanske tio minuter.

Mikael rekommenderar alla – i synnerhet jordbrukare som ofta utför jobb på någon annanstans än gården – att installera nödcentralens 112-app på telefonen.

– Förutom rådgivningen ger appen din exakta position oavsett var du är. Med tanke på att många jordbrukare jobbar ensamma eller ute på åkern så är det bra att ha den appen installerad om något skulle hända. Då ser nödcentralen din position direkt, säger han.

Mikael höll sin svärfar vid liv genom att utföra hjärt-lungräddningen medan ambulansen tog sig till platsen. Det kom till slut fyra ambulanser till hemmet i Dagsmark och bland annat två läkare tog sig dit från Vasa för att stabilisera Alf innan de flyttade honom till sjukhuset i Vasa.

– Jag kan verkligen inte klaga på sjukvården i det här landet. Personalen är helt otrolig och att en så här stor personalstyrka rycker ut överraskade mig positivt.

Hjart4
Mikael Hoxell rekommenderar alla jordbrukare att installera nödcentralens 112 Suomi-appen på telefonen. Via den fick han nödvändiga instruktioner när han utförde hjärt- och lungräddning på sin svärfar. Den visar också användarens exakta position, säger han.

Har tre första hjälpen-kurser

Något som bidrog till att Alf Lind är vid liv i dag är att hans svärson Mikael har gått tre första hjälpen-kursen. Vid sidan av jordbruket arbetar Mikael som busschaufför och i samband med den utbildningen ingår det att få kunskap i första hjälpen.

– På de kurserna lärde vi oss hjärt-lungräddning så jag har övat den metoden på en docka. Men det är klart att utför hjärt-lungräddning på en docka inte är detsamma som när man gör det på en anhörig som håller på att dö.

– Men någonstans i bakhuvudet fanns metoden jag lärt mig där och det hjälpte mig bland annat att veta var jag skulle trycka. Att jag gått kurserna hjälpte mig att utföra hjärt-lungräddningen, men de viktigaste instruktionerna gav nog nödcentralen, berättar Mikael.

Därför rekommenderar han också andra att gå kurser i första hjälpen om de erbjuds.

– Så klart gör jag det. Kunskaperna som förvärvas där kan rädda liv. Jag trodde aldrig jag skulle behöva använda dem, men man vet aldrig vad som kan inträffa, säger Mikael.

Mikael Hoxell tog den tredje kursen via Närpesföretaget 95.gubbarna Ab som ordnar behörighetskurser i tung trafik. Han rekommenderar också ÖSP:s lokalavdelningar att ordna kurser i första hjälpen.

– För några år sedan hade vi ett potatisprojekt i Lappfjärd och inom ramen för det ordnades den första kursen i första hjälpen. Så exempelvis ÖSP:s lokalavdelningar kunde ordna liknande kurser för medlemmarna, säger han.

Röda Korset ordnar kurser

En stor aktör dit lokalavdelningar kan vända sig till är Röda Korsets utbildningsprogram i första hjälpen.

Utbildningsprogrammen är certifierade och granskade och uppfyller kraven för första hjälpen-färdigheten på arbetsplatser i både arbetarskydds- och räddningslagen. Mer information finns på Röda Korsets webbplats.

Det är i dag ungefär sex veckor sedan Alf Lind drabbades av hjärtinfarkt. Han är nu hemma och mår bra med tanke på omständigheterna, enligt Mikael, som upplevde situationen som mycket omvälvande.

– Jag har tänkt en del på det som hände, men minns faktiskt inte så mycket av det. Men det känns så klart bra när vi följande dag åkte till sjukhuset i Vasa och svärfar hade ögonen öppna. Då var vi glada, säger han.