Jordbruk Globalt Marknad

Grisutställning i USA
ställs in på grund av ASF

Den stora grisutställningen World Pork Show 2019 har inhiberas som en säkerhetsåtgärd med anledning av faran för afrikansk svinpest. Utställningen skulle ha arrangerats i juni i Des Moines, Iowa.

Beslutet togs av styrelsen i grisproducenternas organisation National Pork Producers Council (NPPC). Enligt styrelsens ordförande David Herring från North Carolina är det bäst att ta det säkra för det osäkra.

Herring är själv grisproducent och förespråkar ett största mått av försiktighet. Enligt veterinärer och externa experter är riskerna med arrangemanget i princip försumbara. Ändå har vi valt att ställa säkerheten överst, säger han.

Utställningen brukar locka 20.000 besökare under de tre dagar den är öppen. Risken är låg, men hälsan går alltid först i grisbesättningar. Vi handlar i förebyggande syfte för att inte riskera producenternas existens, understryker Herring.

Proaktiva handlingar är det viktigaste försvaret mot afrikansk svinpest. Därför vidtar NPPC alla tänkbara åtgärder för att förhindra en utbredning av svinpesten i USA, tillägger Herring.

De amerikanska grisproducenterna har ställt ett krav till kongressen att inrätta och finansiera 600 nya tjänster för livsmedelsinspektörer vid tullen och gränsbevakningen. Dessutom borde en vaccinbank mot mul- och klövsjuka grundas.