Opinion

Ledarsticket:
Grattis, Thomas!

SLC:s fullmäktigeordförande och fjärde periodens riksdagsledamot vald för SFP Thomas Blomqvist, 54, blir minister för nordiskt samarbete och jämställdhet. Thomas Blomqvist är jordbrukare i Tenala, han har tidigare varit ordförande för SLC Nyland och mångårig medlem i SLC:s styrelse. Han valdes till ordförande för SLC:s fullmäktige på höstmötet 2017, då riksdagskollegan Mats Nylund valdes till förbundsordförande.

Det här betyder att SLC har en egen kontakt i Finlands regering. Med de utmaningar jordbrukarkåren har framför sig, bland annat med den kommande gemensamma jordbrukspolitiken och utvecklingen av livsmedelsmarknaden, har de finlandssvenska jordbrukarna det faktiskt bättre förspänt än på väldigt länge, åtminstone när det gäller möjligheterna att påverka.

Thomas Blomqvist är en skicklig politiker, och som människa har han lätt att komma överens med andra. Han kommer att vara en trygg resurs i vår kommande regering.

Och Thomas har redan hunnit gå ut med budet att vi kunde slopa de gränshinder vi har kvar mellan de nordiska länderna. Det är verkligen ett mål värt att arbeta för. Vi ska jobba för att hålla Europa ihop, men ett enat Norden är vår klippa, vårt hållpunkt. Det är i Norden vi tillsammans ska jobba för Europa.

Grattis, Thomas!