Lpx 41974
Kemikoncernen Bayers köp av Monsanto är kantad med höga kostnader, men koncernledningen hävdar att sammanslagningen kommer att vändas till ett positivt resultat. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

Glyfosatprocesser i USA
kan bli rekorddyra för Bayer

För den tyska kemikoncernen Bayer kan förvärvet av Monsanto bli en dyrare affär än väntat. Bayer måste räkna med skadeståndsanspråk från en ständigt växande skara av patienter som hävdar att Monsantos ogräsmedel glyfosat har förstört deras hälsa.

Bayer köpte i fjol USA-koncernen Monsanto för omkring 54 miljarder euro och tryggade därmed toppositionen som världens största aktör inom agrokemi och utsäde. Men Bayer förvärvade samtidigt en lång rad allvarliga problem.

Köpet av Monsanto blev dyrare än väntat. Under fjolåret minskade vinsten med tre fjärdedelar till 1,7 miljarder euro och det sista kvartalet bokfördes en förlust på 3,9 miljarder euro.

En bidragande orsak var de enorma kostnaderna för fusionen. Nu pågår ett omfattande spar- och rationaliseringsprogram där synergier slipas mot varandra. Mindre lönsamma delar som veterinärmedicin och sololjor ska säljas ut.

Bayer avskaffar namnet Monsanto

Monsanto har ett dåligt anseende. Det gäller särskilt i Europa, där USA-koncernen mest förknippas med genmodifierade grödor och jordbrukskemikalier. Det visste Bayer om på förhand och vidtog diverse preventiva åtgärder.

Genast efter köpet lovade koncernchefen Werner Baumann att avskaffa det förhatliga namnet Monsanto. Vårt företag heter Bayer och det namnet kommer koncernen använda i fortsättningen. Monsanto ska avvecklas som firmanamn, förtydligade Baumann.

Nu har Bayer ärvt ett nytt problem som hänger ihop med Monsanto. Fram till slutet av januari har 11.200 anspråk på skadeståndsersättningar lämnats in mot växtskyddsmedel som innehåller glyfosat.

Sedan oktober i fjol har ytterligare ett par tusen anspråk på skadestånd rullat in. Takten har ökat sedan augusti, då Bayer förlorade målet mot cancerpatienten Dewayne Johnson. Han hävdar att sjukdomen har förorsakats av en yrkesmässig glyfosatanvändning.

Bayer fortsätter att kämpa för glyfosat, sade koncernchefen Baumann under en presskonferens vid huvudkontoret i Leverkusen förra veckan. Han vidhåller att glyfosat är en trygg produkt att använda.

Trots detta kan processerna bli en dyr affär för Bayer. Inom den närmaste framtiden kommer sju mål upp till behandling i USA-domstolar. I flera fall handlar det om grupptalan, där en målsägande för talan för en större grupp patienter.

För ändamålet har Bayer i detta skede reserverat omkring 660 miljoner euro, som ska täcka kostnaderna för försvaret under de följande tre åren. Rättsprocesserna gäller i huvudsak glyfosat, men skadeståndsanspråk löper också på läkemedelssidan.

Brexit ökar riskerna

Efter fusionen har Bayer startat ett program med radikala nedskärningar inom affärsområden som ska säljas ut eller lappar över varandra. Omkring 12.000 av koncernens 118.000 arbetsplatser ska dras in under de följande tre åren.

Bayer har dessutom reserverat miljonbelopp för att motverka eventuella logistikproblem i samband med Brexit. Företagsledningen hoppas ännu på en vettig lösning för gränshandeln, så att pengarna inte måste användas.

Under en pressinformation medgav Bayer-chefen Werner Baumann nyligen att fjolåret var påfrestande för koncernen. Omsättningen minskade med 4,5 procent till 39,6 miljarder euro, medan börsvärdet har fallit med en tredjedel efter fusionen.

Bayer har kritiserats för att ha förköpt sig med Monsanto, men koncernledningen hävdar att sammanslagningen kommer att vändas till ett positivt resultat. Därmed kan Bayer bättre fokusera sig på megatrenderna inom livsmedel och jordbruk.