Lpx 151016
Den afrikanska svinpesten sprids primärt via vildsvin. Enbart i Tyskland har redan närmare 500 smittade vildsvin påträffats. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

Gensaxen kan underlätta
bekämpning av ASF-virus

Den afrikanska svinpesten ASF är ett farligt hot mot den europeiska grisproduktionen. Än så länge saknas ett effektivt vaccin som kunde stoppa spridningen. Tyska och skotska forskare betraktar gensaxen som en chans, men vägen är ännu lång.

Nya forskningsrapporter om lovande vaccin mot svinpest publiceras med jämna mellanrum, men ett genombrott låter fortfarande vänta på sig. Ett alternativ är gensaxen, rapporterar genetikforskare vid det tyska Friedrich-Loeffler-Institutet för veterinärmedicin (FLI).

Målet är att ta fram grisar med större motståndskraft mot ASF-infektioner. Principen bygger på att låta grisarna utveckla molekylära verktyg i sina celler som förstör skadliga attacker av inträngande ASF-virus.

Med hjälp av åtgärder i själva cellkulturen har forskarna tagit fram en metod som förhindrar ASF-virusets förökning. Därmed reduceras virusets möjligheter att gå till angrepp. Samma mekanism har redan prövats hos levande grisar.

Skotska försök med vårtsvin

Efter försöket uppvisade de behandlade grisarna ett robustare skydd än de obehandlade djuren. Trots ASP-infektionen dämpades virusets förökning tydligt. Nu ska testen upprepas i flera repriser.

Liknande experiment med gensaxen har också genomförts vid Roslin Institute i skotska Edinburgh. Forskarna har lyckats överföra en gen från afrikanska vårtsvin till vanliga tamgrisar. Vårtsvinen är resistenta mot ASF.

De förändrade tamgrisarna uppvisar ännu inte den önskade resistensen, men flera av försöksdjuren insjuknade senare än andra grisar. I blod och sekret påträffades färre spår av DNA.

De skotska forskarna kommer nu att gå vidare med målsättningen att överföra vårtsvinens ASF-resistens till tamgrisar. Sannolikt måste andra genetiska komponenter införas i processen.

Parallellt pågår både kinesiska och brittiska forskningsprojekt som syftar till att utveckla ett vaccin som immuniserar grisar mot ASF. Trots lovande framsteg är det fortfarande oklart när det blir möjligt att sätta in ett verksamt vaccin mot afrikansk svinpest.

Stängsel i långa rader

I början av veckan rapporterade Tyskland redan 480 bekräftade fall av svinpest hos vildsvin. Än så länge har viruset begränsats till landets östligaste delstater Brandenburg och Sachsen, men risken för spridning är stor.

I de angränsande områdena öster om den tyska gränsen börjar situationen redan vara utom kontroll. I Europa bokfördes under fjolåret 12.276 fall av afrikansk svinpest, inklusive Serbien, Moldavien och Ukraina. Nästan 4.000 nya fall registrerades offentligt under 2020.

Myndigheterna i Tysklands östliga delstater riggat upp 63 kilometer stängsel längs östgränsen mot Polen i Mecklenburg-Vorpommern. I Brandenburg har 127 kilometer stängsel dragits medan stängslet i Sachsen har en längd på 56 kilometer.

Till en början placerades mobila elstängsel ut i terrängen på de mest utsatta platserna, men de har nu bytts ut till fasta stängsel. Ett problem är vandalisering där förövarna öppnar stängsel och grindar.

Läget hos vildsvinsbestånden i området betecknas som dynamiskt. Situationen förändras ständigt, men ingen smitta har ännu påträffats hos tamgrisar. De stränga säkerhetsåtgärderna är effektiva.

Tyskland försöker förhandla med sina handelsparter om så kallad regionalisering, som skulle göra det möjligt att fortsätta med grisexporten från icke-smittade regioner. Men hittills har diskussionerna inte lett någon vart.

Varken Tyskland eller EU har lyckats övertyga folkrepubliken Kina att acceptera en regionalisering med avseende på ASF, beklagar Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner.