Jordbruk Globalt Marknad

GDT-mjölkindexet
steg till rekordnivå

Den internationella mejeriplattformen Global Dairy Trade nådde den högsta noteringen sedan sju år under den senaste mjölkauktionen i Nya Zeeland. Under hösten har GDT-indexet fortsatt att stiga på grund av den starka globala efterfrågesituationen.

Under den senaste auktionen noterades den kraftigaste prisstegringen för smör sedan länge, men noteringen för helmjölkspulver gick också brant uppåt. Allt som allt steg GDT-indexet med 1,4 procent till den högsta noteringen sedan 2014.

Enligt GDT och internationella analytiker domineras världsmarknaden av ett ihållande efterfrågeläge. Det råder en global brist på mejeriprodukter i en situation där efterfrågan fortsätter att stiga.

Bedömare på den nyzeeländska NZX-börsen framhåller att mjölkproduktionen i både Nya Zeeland och Australien har minskat med tre procent under de första fyra till fem månaderna under den nya produktionsperioden 2021/22.

I EU stagnerade samtidigt mjölkleveranserna mellan januari och september 2021 på en fjolårsnivå. I USA ökade mjölkproduktionen svagt under årets första tio månader. Parallellt fortsätter efterfrågan på mejeriprodukter att stiga i flera regionala områden i världen.

På den senaste GDT-auktionen dominerade de kinesiska uppköparna, men efterfrågan var också spårbar hos uppköpare från andra regioner i världen, särskilt Afrika, Mellanöstern och Sydostasien. Analytikerna betecknar läget som positivt ur producentsynpunkt.

På auktionen i Nya Zeeland har GDT-indexet stigit kontinuerligt under hösten med undantag för ett tillfälligt avbrott. Indexet för mjölkfett steg på den senaste auktionen med tre procent medan smörnoteringen steg med fyra procent.

Noteringen på skummjölkspulver har stigit under hela hösten till en rekordnivå för den senaste femårsperioden. Den motsvarande noteringen för helmjölkspulver har likaså klättrat kännbart sedan september.