Jordbruk

Gårdarnas intresse för
energiinvesteringar fortsatte

I fjol finansierade NTM-centralerna 1.805 jordbruksinvesteringar för vilka cirka 72 miljoner euro beviljades i understöd. Utbetalningen av investeringsstöd som beviljades i fjol inleddes i början av januari, meddelar Livsmedelsverket.

Hittills har Livsmedelsverket betalat 6,7 miljoner euro i investeringsstöd som beviljades i fjol. Antalet energiproduktionsinvesteringar var fortfarande stort, men motsvarade inte toppnivåerna år 2022.

NTM-centralerna finansierade energiinvesteringar med 20 miljoner euro, som fortfarande kan anses vara ett stort antal. Gårdarna har i synnerhet investerat i solpaneler och flisvärmecentraler, som båda har beviljats över 6 miljoner euro i understöd.

Över 7 miljoner euro beviljades i understöd för energisparande investeringar. Till exempel belysningen i växthus har bytts ut mot LED-belysning. I fjol finansierades gårdars investeringar i biogasanläggningar inte alls med investeringsstöd för jordbruket.

Investeringarna i ladugårdar mindre än genomsnittet

Produktionsbyggnader för mjölk och nötkött beviljades nästan lika mycket investeringsstöd som 2022. Investeringsvolymerna under de senaste åren är dock väsentligt mindre än under de senaste årtiondenas toppår.

År 2023 beviljade NTM-centralerna under 18 miljoner euro i understöd för investeringar i ladugårdar, medan över 60 miljoner euro beviljades i understöd år 2019. I fjol finansierades 124 investeringar i ladugårdar, medan man i bästa fall har finansierat över 300 investeringar per år.

De investeringar i ladugårdar som fick finansiering i fjol är också mindre än genomsnittet. Centrala orsaker till att investeringarna i ladugårdar har minskat är att kostnaderna för jordbruket har ökat och stödet för utvidgningen av nötköttsproduktionen upphörde i slutet av 2020.

År 2023 fick 230 nya lantbruksföretagare startstöd för unga jordbrukare. Sammanlagt beviljades cirka 8,5 miljoner euro i startstöd. Utbetalningen av startstödet inleddes i början av januari och hittills har Livsmedelsverket betalat nästan 2 miljoner euro av de startstöd som beviljades i fjol.

Antalet nya jordbrukare har minskat sedan 2018, då avträdelsestödet upphörde och 446 lantbruksföretagare som fick startstöd inledde jordbruksföretag.