Jordbruk EU

Franskt sockerbolag
ska böta för fiskdöd

Det franska socker- och etanolbolaget Tereos har dömts att betala mer än 9,5 miljoner euro, efter att företaget år 2020 hade förorenat en flod som rinner från Frankrike till Belgien. Tusentals fiskar dog.

En läcka hade upptäckts i en 100.000 kubikmeter stor damm vid Tereos fabrik i Escaudoeuvres i norra Frankrike. Läckan resulterade i att avloppsvatten flöt ut i en biflod till floden Schelde, uppger Reuters.

Vi har vår del av ansvaret som företag men vi beklagar att domstolen inte tog tillräcklig hänsyn till orsakssambanden och ansvaret, kommenterade en talesperson för Tereos. Läckaget sänkte syrehalten i floden.

Myndigheterna i den belgiska regionen Vallonien uppskattade att 50-70 ton fisk dog på ett område längs en 36 km lång sträcka av Schelde. I samband med olyckan anklagades de franska myndigheterna för att dröja alltför länge med en varning.

En domstol i Lille i norra Frankrike dömde Tereos att betala böter till ett belopp av 500.000 euro och mer än 9 miljoner euro i skadestånd. Koncernen har ännu inte beslutat att överklaga utslaget.