Jordbruk EU

Frankrike vill sätta
växtskyddet på recept

Hanteringen av växtskyddsmedel inom jordbruket borde i framtiden bli receptpliktig. Försäljning och rådgivning ska separeras. Det anser de franska myndigheterna för miljö och jordbruk på basen av en konsekvensanalys.

De franska experterna utgår från att växtskyddsmedlen blir allt effektivare medan användningen förutsätter en mycket hög precision. Tekniken måste finjusteras och anpassas noga till både gröda och areal.

Den rådgivning som försäljningsorganisationerna erbjuder är otillräcklig för ändamålet. Det blir nödvändigt att införa en högspecialiserad rådgivning i kombination med ett slags receptplikt, heter det i rapporten som refereras av schweizerbauer.ch.

Miljömyndigheten CGEDD och jordbruks- och livsmedelsmyndigheten CGAAER föreslår en separat och oberoende organisation för rådgivningen. Enligt den nya modellen ska kvalificerade och specialiserade experter ställas till producenternas förfogande.

Nätverket av oberoende experter skulle ytterligare kompletteras med stränga och transparenta etiska direktiv, som tryggar konsumenternas förtroende. I det första skedet borde kompetenskraven för den nya expertisen fastställas.

De franska myndigheterna räknar med ett svalt mottagande av idén från producenternas sida. Tanken på ett obligatoriskt recept för inköp av växtskyddsmedel upplevs sannolikt som avskräckande, medger förslagsställarna.

På gårdarna anser man att producenterna själva har tillräckligt stor kunskap att fatta de rätta besluten. Trots detta föreslår rapportens författare att planerna på en förpliktande rådgivning för inköp av växtskyddsmedel borde utvecklas vidare.

Planerna kommer inte att införas över en natt. De franska experterna anser att systemet kan fasas in under en tioårsperiod.