Sasong5 Maj23 Ct
Senaste vinter höll Granös Grönsaker Ab paus i den belysta produktionen på grund av elpriserna. Nu produceras grönsaker för säsong i alla anläggningar. Huruvida det odlas nästa återstår att se, säger Emma Granö-Ring, som är glad över att äntligen odla igen.
Jordbruk

Frågetecknen kvarstår
– men givande att producera
grönsaker igen

De två senaste vintrarna har Granös Grönsaker Ab i Töjby stängt ner produktionen. Nu satsar de fullt på säsongsodlingen och Emma Granö-Ring njuter av att det igen växer i växthusen. Men frågetecknen inför nästa vinter är fortfarande många.

– Det känns verkligen bra att vara igång igen. Jag är nästan som ett barn på julafton. Att se att det växer mer för varje dag som går är givande, säger Emma Granö-Ring, som tillsammans med sin man Sebastian driver Granös Grönsaker Ab i Töjby i Närpes.

Det har varit omvälvande tider för växthusnäringen. I synnerhet för många året runt-odlare som på grund av rekordhöga energikostnader tvingats sätta vinterodlingen på paus. Hit hör bland annat Granös Grönsaker Ab, som inte odlat något de två senaste vintrarna.

– Vintern 2021-2022 var det planerat att vi inte skulle producera utan i stället satsa på service av våra anläggningar. Men inför senaste vinter hörde vi till de många som insåg att det inte kommer att löna sig att odla på grund av de höga elpriserna plus allt annat som blivit dyrare.

– Det har verkligen inte känts bra att ha blockväxthuset stängt i vintras. Som året runt-odlare vill man odla hela året, säger Granö-Ring.

För stora kostnader

Något som vittnar om hur svår läget var i vintras var elräkningen som hade väntat om de hade valt att odla.

– För vår del hade elräkningen ökat från 60.000 euro till 300.000 euro per månad. Då är det inte svårt att förstå att det inte går att odla.

Ekonomin har lidit fruktansvärt mycket för alla året runt-odlare som haft ogynnsamma elavtal och inte kunnat producera.

– Vanligen har vi inkomster över vintern när vi har produktion, men så har fallet inte varit nu. Dessutom kan ett blockväxthus inte stängas ner helt utan det behövs grundvärme i anläggningen, vilket kostar. Vår första inkomst på flera månader fick vi för några veckor sedan.

Hur tillmötesgående har banken och andra aktörer varit under den turbulenta tiden?

– Jag upplever att både banker och leverantörer har varit tillmötesgående och kommit emot med betalningstider. De är också medvetna om situationen som varit och jag tycker de har visat stor förståelse, svarar Granö-Ring.

Sasong1 Maj23 Ct
Nu har säsongsodlingen kommit igång på allvar igen. Under sommaren återstår det att se om det blir en stor överproduktion när även många vinterodlare kommer att ha produktion i sommar.

Tvingades permittera

På grund av produktionsstoppet under vintern var företaget tvunget att permittera sina tretton anställda. Många andra växthusföretagare i regionen har tvingats till liknande åtgärder.

– Det känns dåligt att behöva permittera personalen, men de har visat förståelse. Vi kommunicerade också att det kan bli så i ett tidigt skede och jag har också hjälpt dem i fackliga frågor och med olika typer av ansökningar. Det har gett dem lite hjälp under vintern och jag är också glad över att samtliga anställda har återkommit nu till oss, säger hon.

Kunde ni förutse förra året att elpriserna skulle stiga som de gjorde?

– När Ryssland inledde kriget mot Ukraina kunde man kanske ana att energimarknaden kan störas ännu mer. Men att det skulle få sådana här effekter för hela växthusnäringen trodde vi inte.

Granös Grönsaker Ab har satsat på odling av rundtomat och olika specialtomater som körsbärstomater och San Marzano samt paprika. Farhågan nu är att det blir ett överutbud på grönsaker när många vinterodlare, som vanligen inte har produktion på sommaren, måste odla nu för att få inkomster.

– Det finns så klart en rädsla för att priserna sjunker mycket i sommar på grund av överproduktion. Men fram tills i dag har priserna faktiskt varit på en helt okej nivå så hittills har det inte varit någon överproduktion. Men risken är stor för att det blir för stort utbud på marknaden framöver, konstaterar Granö-Ring.

Sasong6 Maj23 Ct
Granös Grönsaker Ab odlar rundtomat, specialtomater och paprika.

Välj inhemska grönsaker i sommar

Företaget har flera växthus och i det moderna blockväxthuset byts plantorna på sensommaren och därmed produceras grönsaker under vintern fram till våren. I de äldre växthusen tas plantorna in i februari och produktionen kommer igång i mitten av april.

Men nu har ingen produktion skett vintertid, vilket ställer till det för planeringen av hela året.

– Odlingsrytmen störs av att vi nu har säsongsodling på hela odlingsarealen. Vi är ur fas i blockväxthuset nu på grund av det och just nu vet vi inte hur vi ska göra inför den kommande vintern. Ska vi kasta ut kulturerna tidigare än planerat och byta för vinterodling? Vi följer också med utvecklingen på elmarknaden och vi vet inte i dag vilka priser vi har inför vintern. Är de för höga kanske vi inte odlar något den här vintern heller, förklarar hon.

Något som Granö-Ring och hela branschen nu hoppas på är stabilare tider med balans som skapar förutsättningar för att rutiner kan tillämpas. Trots svårigheterna är framtidstron stark – men det förutsätter att konsumenterna väljer inhemska grönsaker.

– Klart vi tror på framtiden och en fortsatt vinterproduktion och det enda vi kan göra nu är att vädja till konsumenterna. Nu om någonsin är det viktigt att konsumenterna väljer inhemskt och konsumerar grönsaker, säger hon.