26133876014 54326E378D O
Den tyska kemikoncernen Bayer har växande problem med skadeståndsanspråk i anslutning till nyförvärvet Monsanto. Nu slutar Bayer att sälja glyfosat till privatpersoner i USA. FOTO: Mike Mozart
Jordbruk Globalt

Fortsatta problem för Bayer
i USA-konflikten om glyfosat

Kemikoncernen Bayer har drabbats av ett nytt nederlag i konflikten om glyfosat. En USA-domare har avslagit koncernens försök att undvika en ändlös spiral av skadeståndsanspråk i framtiden. Nu slutar Bayer att sälja glyfosat till privatpersoner i USA.

Bayer har gått med på att betala skadestånd på sammanlagt 9,6 miljarder dollar till 96.000 personer i USA som hävdar att de har insjuknat i cancer efter att ha hanterat glyfosat. Åtagandena påverkas inte av de senaste juridiska vändningarna.

Nu försöker Bayer att med alla medel undvika en ny serie av rättegångar. Koncernen försöker en gång för alla avvisa en ny våg av klagomål. Risken finns att ännu fler cancerpatienter anmäler sig, eventuellt personer som har insjuknat senare.

Bayer vill en gång för alla rentvå sin position och erbjuder två miljarder för en överenskommelse som ska koncernen från alla juridiska tvister. En expertgrupp ska samtidigt definitivt klargöra om det finns ett sammanhang mellan cancer och glyfosat.

Domaren avslog Bayers framstöt

Den tyska koncernen har ställt sina förhoppningar till den ansvariga domaren Vince Chabria i San Francisco. Bayer har hoppats på ett positivt utslag men Chabbria avslog nyligen Bayers framstöt. Enligt domaren ställer Bayer orimliga förhoppningar.

Bayer har erbjudit ett program med preventiva undersökningar av friska användare som har använt glyfosat de senaste fyra åren. Om en eventuell cancerdiagnos påvisas, ställer koncernen upp med höga ersättningar.

Enligt Vince Chabria är fyra år en alltför kort period. Cancer kan bryta ut i ett ännu senare skede lyder argumentet. Bayers förslag är därför otillfredsställande. Bayer upprepar för sin del argumentet att glyfosat enligt den vetenskapliga forskningen är tryggt för användarna.

Bayer-chefen Werner Baumann betonar att koncernens förslag vore det mest rättvisa och effektiva sättet att minimera riskerna för rättsliga tvister i framtiden. Domarens lösningsförslag ligger inte i Bayers intresse.

Glyfosat ska säljas till professionella kunder

Bayer kommer att gå vidare med sina övriga revisionsförfaranden kring glyfosat i USA. Marknadsföringen av glyfosatprodukter till privata användare kommer sannolikt att upphöra, eftersom huvuddelen av klagomålen kommer från denna kundgrupp.

Enligt Baumann beror problemen med glyfosat i hög grad på att privatpersoner inte beaktar säkerheten. 90 procent av rättstvisterna härstammar från privatsegmentet, medan de amerikanska farmarna är måna om att följa föreskrifterna.

Bayer ska dessutom ställa upp en egen webbsida där vetenskapliga studier om säkerheten hos glyfosat ska dokumenteras. Koncernen vill dessutom vända sig till USA:s miljöbyrå EPA med begäran om en länk till Bayers sidor.

Ironiskt nog var Bayer en koncern med ett gott rykte fram till köpet av Monsanto för 60 miljarder dollar i juni 2018. Därefter avvecklades namnet Monsanto, men produktnamnen från Monsanto-tiden bibehölls, bland dem också glyfosatprodukten RoundUp.

På hemmaplan i Europa betecknas köpet av Monsanto som ett äventyr med oförutsebara ekonomiska och moraliska risker. Kritikerna hemma i Tyskland hävdar att koncernchefen Werner Baumann aldrig förstod den egentliga vidden av förvärvet.

Nederlaget i USA-domstolen pressade genast Bayers aktiekurs hemma i Tyskland. Tyska börsexperter råder investerare att göra en vid båge kring aktien tillsvidare. Det gäller både på medellång och längre sikt.