Kumminskord 1 C Webben
Det kommer att bli en ovanligt sen skörd för kummin i år. Men Matias Rönnqvist, odlingschef vid Caraway Finland (till vänster), kan också konstatera att förutsättningar för en god skörd finns. Det gläder odlarna Bror och Joni Staffas (höger) som har goda erfarenheter av att ha med kummin i växtföljden.
Tema

Förutsättningar för en
god kumminskörd finns

Kummin som har såtts i år verkar ha tagit stryk av torkan i hela landet. Men för kummin som såddes i fjol och året innan och ska skördas snart ser det riktigt bra ut. Årets kumminskörd ser ut att bli relativt normal.

– Det ser riktigt bra ut på det här fältet, Medelskörden är cirka 700 kilo per hektar, men här räknar jag med det kan bli över 1.000 kilo per hektar. Men kumminet måste ännu mogna så det blir en otroligt sen skörd i år. Jag räknar med minst tre veckor innan det här kan skördas, säger Matias Rönnqvist, odlingschef på Caraway Finland.

Att det i slutet av förra veckan såg ut att bli en bra skörd gläder odlarna Bror Staffas och sonen Joni i Bertby i Vörå. De sådde in kummin i fjol med ärter och skördar nu första året på det här fältet.

– Som vi ser det finns det många fördelar med att så in kummin med ärter. Man får en avsalugröda som kan skördas första året när kummin inte ger skörd och så sparar man in på kostnader. Samma växtskydd kan användas för ärter och kummin och man sparar också in på maskinkostnader, konstaterar Bror och Joni, som också i år har sått in kummin med ärter på ett annat fält i närheten.

Kumminskord 2 Webben
Just nu finns en hel del gröna och gula frön längre ner, medan huvudskottet är brunt. Med dagens nya kumminsorter är det inte längre ett problem med frön som drösar på grund av regn och vind så det är bara att vänta på att sidoskotten får mogna.

Utmanande för nya etableringar

Rönnqvist konstaterar att årets växtsäsong har varit utmanande, speciellt för kummin som såtts i år. I Södra Finland har torkan lämnat sina spår och det gäller också Österbotten, men det landskapet fick mer nederbörd i våras.

– Österbotten är inte lika hårt drabbat av torkan som övriga delar av landet, speciellt de södra. Men torkan har överlag bidragit till att kumminet har grott långsamt och ojämnt så starten med nya etableringar har varit svårt, säger han.

Att kumminplantan får gro jämnt är viktigt för de två kommande åren när den ger skörd.

– Det är viktigt att plantan får en viss storlek innan vintern så att det blir en bra blomning följande år. Är plantan för liten på hösten minskar blomningen och det återstår att se hur det blir nästa år med kumminet som såtts i år. Det är för tidigt att säga något om nästa års skörd, förklarar Rönnqvist.

Han påminner om att det fortfarande är över en månad kvar med goda förhållanden med ljus och värme och förhoppningsvis ingen frost.

– Vi ska hoppas på det bästa för det finns förutsättningar för kummin som såtts i år att växa många veckor ännu. Jag kastar inte yxan i sjön ännu med tanke på nästa års skörd.

Förutom torkan kom det också flera nätter med minusgrader i Nyland i början av juni. Det kan också få konsekvenser för det kummin som ska skördas i år.

– Förutom torkan mättes det vid Västankvarns försöksstation fem dagar med minusgrader i juni, så kallade traditionella järnnätter. Det kan ställvis ha påverkat blommorna negativt och de lokala skillnaderna kan bli stora skördemässigt.

– Men överlag ser det ut att bli en medelskörd och ställvis till och med över medelskörd av kummin som tröskas i år, säger han.

Kumminskord 3 A Webben
Sidoskott har utvecklats i kummin på grund av torka. Men i kummin ökar de skörden bara de får mogna. På många håll ser det ut att bli en god kumminskörd i år, men tröskningen beräknas komma igång sent, först om cirka tre veckor.

Goda erfarenheter av kummin

Rena kumminfält brukar ge bättre skördar än de som såtts in med en annan gröda första året. Men Staffas har goda erfarenheter med att så in med ärter.

– Trots att vädret varit utmanande tycker vi att det ser bra. Ogräsbekämpningen har fungerat bra och effekterna av att ha kummin är positiva. Man får bättre spannmålsskördar på en åker som haft kummin före. Kummin luckrar också upp marken bättre, säger Bror och Joni.

Något som är tydligt i årets spannmålsodlingar är att det finns en utbredd förekomst av grönskott. Sidoskott utvecklas när spannmål gror ojämn och det har också fallet i många kumminodlingar. Men till skillnad från spannmål är grönskott i kummin ingen dålig sak.

– Sidoskotten ökar skörden bara de får mogna. Just nu ser man en hel del gröna och gula frön längre ner medan huvudskottet är brunt. Med dagens nya kumminsorter är det inte längre ett problem med frön som drösar på grund av regn och vind så det är bara att vänta på att sidoskotten får mogna. Så läget ser riktigt bra ut nu men skörden kommer att tas mycket sent i år, säger Rönnqvist.