Nyland 3
Havrebestånden ser ändå helt okej ut i Nyland. FOTO: Anna Kujala
Tema

Försommartorkan minskar
mest på skörden i Nyland

Försommartorkan var hård och omfattande i Nyland och Kymmenedalen. I år verkar jordarten ha spelat större roll än under tidigare år. Ärter har klarat torkan rätt så bra medan vårvetet igen rätt så dåligt.

Kim Forsman är ordförande för SLC Nylands åkerväxtutskott och jordbrukare i Ingå.

– Ingenting blir riktigt bra. Höstvetet ser riktigt okej ut, men inte heller det ger några rekordskördar. Kornet var riktigt uselt i något skede, det är väldigt ojämnt, men det håller i och för sig på att jämna ut sig nu, säger han.

Vårvetet är just nu angripet av sjukdomar.

– Vårvetet var lite bättre i ett skede, men nu efter regnen i juli är det angripet av septoria och andra sjukdomar. Många lämnade ju bort svampbekämpningen när det såg så hopplöst ut i juni.

– Havre odlas inte så mycket i mina trakter, men en del finns här och det ser väl riktigt okej ut, säger han.

Forsman hoppas nu på torrare väder. Han fick tjugo millimeter regn i maj, åtta millimeter i juni och sextio millimeter i juli.

– Skulle det vara torrt en månad så skulle alla bestånd bli jämnare. Och vi skulle förstås få lägre torkningskostnader, säger han.

Img 9813
Kim Forsman är ordförande för SLC Nylands åkerväxtutskott och jordbrukare i Ingå. Ingenting blir riktigt bra och försommartorkan var hård och omfattande, säger han. FOTO: Staffan Pehrman

Höstsäd och kummin lovande

För Johan Holmström i Tenala ser höstsäden hyfsad ut.

– För egen del ser speciellt rågen bra ut och höstvetet är igen helt okej. Av sånt som övervintrar har jag dessutom också kummin, det är första skördeårets kummin, också den ser lovande ut.

Jordartens betydelse verkar framhävas i år.

– Vårsäd som är på fukthållande mulljordar är okej. Sämst verkar det vara där det såtts tidigt.

Holmström är ändå förhållandevis nöjd.

– Förvånansvärt bra ser det ändå ut med tanke på hur torrt det har varit. En del åskskurar har gjort sitt till, både i Tenala och Bromarv. I juli fick vi drygt sextio millimeter regn.

Nyland 1
Ärtskörden ser ut att bli okej på flera håll i Nyland. FOTO: Anna Kujala

Sämsta odlingssäsongen under karriären

Magnus Lindberg i Sibbo har varit jordbrukare sedan 1997 och den pågående odlingssäsongen är hans sämsta hittills.

– Försommartorkan var förstås det som redan i ett tidigt skede satte käppar i hjulen, men sammantaget kan man säga att hela säsongen varit utmanande.

Ärterna bjuder trots allt på en viss ljusglimt medan vårvetet varit svagt.

– I år tycks jordarter haft större betydelse än de brukar ha, säger han.

Rosqvist
Försommartorkan var den främsta skördereducerande faktorn också för Kim Rosqvist i Pyttis. Vi hade ändå ett litet regn i mitten av vårbruket på kanske femton millimeter och sedan började det regna igen vid midsommar. Markfukten hölls också i jorden ganska länge i våras, sammanfattar han. FOTO: Staffan Pehrman

Avvärjningsseger i Pyttis

Kim Rosqvist i Pyttis sammanfattar säsongen med ordet ”avvärjningsseger”.

– Visst var det försommartorkan som också här var den stora skördereducerande faktorn. Vi hade ändå lite regn i mitten av vårbruket på kanske femton millimeter och sedan började det regna igen vid midsommar. Markfukten hölls också i jorden ganska länge i våras.

– Ärterna ser bäst ut här vid oss, konstaterar han.

Rosqvist odlar flera olika spannmålsslag.

– Vårvetet har nog lidit i år, inte bara här hos oss, utan vid hela sydkusten. Man tycker ju att vårvete på något sätt är en gröda som klarar torka bra, men förhållandena i år har ändå inte varit gynnsamma för vårvetet, så är det bara.

Nu hoppas han på hyggliga skördeförhållanden.

– Huvuddelen av skördandet sker från och med slutet av augusti och till det hoppas jag att det blir torrare förhållanden. Det skulle behövas en inbesparing i torkningskostnaderna nu, avslutar Rosqvist.