Vall1 Aug23 Ct
En del österbottniska mjölkproducenter är mycket försenade med skörden av den andra vallen. Orsaken är regnet som varit återkommande. Att andra skörden tas i augusti är mycket ovanligt, säger mjölkproducenterna Mikael Österberg (till vänster) och Niklas Andersson i Kimo.
Jordbruk

Försenad andra vallskörd för
en del producenter i Österbotten

Vanligen brukar den andra vallskörden tas senast i slutet av juli i Österbotten. Men på grund av den mycket rikliga nederbörden är en del mjölkproducenter inte klara med arbetet. Vädret har ställt till det, säger Niklas Andersson och Mikael Österberg i Kimo.

Många österbottniska mjölkproducenter har haft utmaningar med att hitta lämpliga fönster mellan regnen för att bärga den andra vallskörden. Det har inte gått många dagar utan regn och en av de som i måndags hade cirka 25 procent av den andra skörden kvar att bärga var Niklas Andersson, mjölkproducent i Kimo.

– Det har regnat mycket på sistone så att gräset inte har torkat och det har inte varit möjligt att bli klar med den andra skörden. Under min tid som mjölkproducent har jag inte varit med om att vi inte är klara med den andra vallskörden ännu i augusti. Men nu utlovas några dagar med uppehåll och bara det torkar upp kan det gå snabbt. Förhoppningsvis blir vi klara med skördearbetet den här veckan, säger Andersson.

I måndags var det i Österbotten trettio grader varmt, uppehåll samt blåsigt. Då passade Mikael Österberg, även han mjölkproducent i Kimo, på att sprida ut gräs som slåttades i helgen. Orsaken han gör det är att gräset luftas och torkar fortare.

– Det här är det sista skiftet för min del och redan i kväll eller imorgon torde jag kunna stränglägga och bala de sista balarna av den andra skörden, säger han.

Viktigt med torra rundbalar

Båda har ett utfodringssystem med rundbalar. Då är det extra viktigt att gräset är torrt och innehåller så lite vatten som möjligt.

– Ett torrt ensilage ger bättre lagringskvalitet samt också bättre smaklighet för korna. Man vill inte heller transportera hem vatten från åkrarna och därför är det viktigt att gräset är torrt när det balas. Har man ett system med balar vill man undvika blött foder, förklarar Österberg.

Andersson fortsätter:

– Om torrsubstansen inte är tillräcklig hög finns det också risk för att ensilaget jäser fel och då blir fodret dåligt.

Vall5 Aug23 Ct
Ihållande regn har bidragit till att skördearbetet med den andra vallen har dragit ut på tiden på en del ställen i Österbotten. Att gräset är torrt innan det balas är viktigt för ensilagets kvalitet.

Kvalitetsmässigt är den första vallskörden den viktigaste för mjölk- och köttproducenter. Tillgång på foder med högt protein- och energivärde som ger ett kraftigt foder, minskar behovet av komplettering med kraftfoder.

– Kvalitetsmässigt blev den första skörden mycket bra, konstaterar de.

På grund av en kvalitetsmässigt god första skörd valde de att vänta längre med att inleda arbetet med den andra. Högre fiberhalter är vad de båda har eftersträvat.

– En del tog andra skörden tidigare, men i vårt fall har vi eftersträvat mer fiber eftersom det passar vårt utfodringssystem bättre. Men ju längre andra skörden har fått växa finns en liten risk för att det blir för höga fiberhalter medan protein och energi minskar, förklarar Andersson.

Att det finns risk för att andra skörden blir för fiberrik påverkar inte utfodringen enbart negativt. Olika foder kan blandas till rätt djurgrupper.

– I utfodringen av mjölkkorna kan den andra skörden bli för fiberrik, men den passar däremot till sinkor och kvigor som behöver mer fyllnad för vommen än foder med högt energivärde. Vi kan spela med de olika skördarna och blanda ett komplett foder för rätt djurgrupp. Gräset som jag nu har räfsat och snart balar blir lämpligt foder för just kvigorna, berättar Österberg.

Kan skippa konstgödsling

De flesta mjölkproducenter i Österbotten eftersträvar tre vallskördar. Efter varje skörd sprids svämgödsel som kompletteras med lämplig mängd konstgödsel för att maximera tillväxten.

– Största delen av vallarna skördades tidigare och gödslades normalt. Där är tillväxten god nu och de skördas för tredje gången i början av september. Men det återstår att se om jag gödslar för en tredje skörd på de arealer som skördas nu. Troligen gör jag inte det. Jag tror nästan inte det lönar sig ekonomiskt att satsa på konstgödsel eftersom vi i praktiken bara har tre veckor på oss till det skördas tredje gången, säger han.

I och med att den andra vallskörden stått kvar längre än planerat på grund av regnet har den också ökat mycket i massa. Trots utmaningarna med varierande väder i sommar räknar de inte med att det blir någon brist på ensilage i vinter.

– När vi förhoppningsvis kan ta andra vallskörden de kommande dagarna blir det nästan två skördar i en eftersom mängden är stor. Så någon foderbrist ska det inte bli, men mängdmässigt kommer vi troligen inte upp till fjolårets nivå, säger Andersson och Österberg.

De konstaterar att årets växtsäsong har varit utmanande. Först torka följt av mycket regn och lokalt förseningar med skördearbetet.

– Men vi vill inte beskriva vädret som exceptionellt. År 2018 led vi betydligt hårdare av torka så vi har upplevt värre år. Men nu skulle vi gärna se att regnmängderna minskar och att det blir soligt och varmt. Men prognoserna är inte riktigt på vår sida ännu, säger de.