20180227 Pht98775 Original
Honung är bäst från biodlaren i hembyn. Importvarans kvalitet kan ofta ifrågasättas, varnar nu EU-kommissionen. FOTO: EU
EU Landsbygdsnäringar

Förfalskad honung
strömmar in i Europa

Honung är hälsosam, förutsatt att varan är äkta. Enligt EU-kommissionen har bedragare i hela världen upptäckt möjligheten att tjäna snabba pengar med förfalskad honung. Nästan hälften av alla honungsprover som EU-labbet har undersökt var falska.

Honung av god kvalitet är värd sitt pris. Enligt forskare måste ett enda bisamhälle sammanlagt tillryggalägga en sträcka av 120.000 kilometer för att samla in 500 gram honung. Det motsvarar omkring tre varv kring ekvatorn.

Honung är en värdefull naturprodukt som till 80 procent består av naturligt socker. Därav är nästan 40 procent fruktsocker och 30 procent druvsocker.

Över 120 olika smakämnen och organiska syror bidrar till den goda smaken och doften.

Nästan hälften av importen förfalskad

Förutsättningen är att honungen härstammar från ett riktig biodling. Detta är tydligen ingen självklarhet längre, eftersom EU nu har börjat varna för fejkad vara. Nästan hälften av all importerad honung är numera förfalskad.

EU-kommissionen har låtit testa honung på renhet i EU:s gemensamma forkninslaboratorium JRC. Av de undersökta 320 proverna fyllde 147 av prover inte fordringarna. Det utgjorde 46 procent av det analyserade materialet.

Trenden till förfalskningar ökar tydligen snabbt. Proverna från den senaste analysperioden från 2015 till 2017 höll ännu godkänd nivå. Av prover som hade köpts i Tyskland var 16 av 32 prover felaktiga. I Frankrike höll bara 4 av 21 prover vad etiketten lovade.

Vissa ursprungsländer utpekas med särskilt dåliga betyg. Hela 100 procent av den brittiska procent honungen betecknades som belastad. Motsvarande andel för turkisk honung var 93 procent och 74 procent för kinesisk honung. 

Fusk är svårt att upptäcka

Enligt den tyska konsumentorganisationen Foodwatch förbjuder EU-lagstiftningen tillsatser av sirap från vete, ris eller sockerbetor i honung. Honung är en naturprodukt som måste vara ren och fri från andra ämnen.

Till och med vatten är förbjudet eftersom detta skulle öka produktens volym. Enligt Foodwatch är det vanligt att förfalskare späder ut honung med sockersirap av majsstärkelse eller sockerrör.

Denna teknik är nästan omöjlig att upptäcka i vanliga laboratorier. Förfalskningar identifieras för det mesta av kontrollmyndigheter, som har tillgång till moderna analysmetoder.

Bedragarna utnyttjar fräckt luckorna i livsmedelskontrollen, fastän de falska produkterna med rätta borde försvinna från marknaden. Enligt Foodwatch är det inte ovanligt att konsumenterna inhandlar förfalskad honung i långa tider utan att märka det.